Novi predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke, Nebojša Novaković, rekao je da će protesti koji se danas održavaju u Beogradu, “vrlo brzo biti prošireni i na Novi Sad i Vojvodinu”, prenosi list Danas. Novaković, koji je do sada obavljao dužnost predsednika Izvršnog odbora u Vojvodini, a ujedno i poslanika DS u Skuštini Vojvodine, izabran je večeras na 12. sednici PO DS na kojoj je prisustvovalo 160 od 238 delegata.

Protest Stop krvavim košuljama - 1 od 5 miliona

Foto: N1

Vrlo brzo udružićemo sve progresivne snage i ono što vidite večeras u baš ovom momentu na ulicama Beograda, videćete i u Novom Sadu i širom Vojvodine. Moramo građanima omogućiti da na ulici kažu ono što ne mogu u zatvorenim medijima“, poručio je Novaković nakon što je izabran za novog predsednika PO DS.

Poručio je da je aktuelna pokrajinska administracija i Vlada, predvođena Srpskom naprednom strankom, „temeljno i uspešno od 2012. godine kada je preuzela vlast u Vojvodini, radila jedino na obesmišljavanju pokrajinskih institucija“, te na „izvlačenju“ novca iz pokrajinskog budžeta i „ukidanju svake priče o autonomiji“.

Sadašnja vlast Vojvodinu tretira kao svoju koloniju. Iz više od 70 zakona, podzakonskih akata i ostalih propisa koje su usvojile sadašnje centralne vlasti izbačena je Vojvodina. Sve ono što smo mi s mukom izgradili od 2000. do 2012. godine kao kakav-takav sadržaj autonomije, sada je razgrađeno ili potpuno razoreno“, poručio je Novaković.

Kako je kazao, Demokratska stranka će u Vojvodini nastaviti još jaču borbu, kako bi zaustavila te procese, ali će u fokusu njegovog mandata biti i kontinuiran rad na tome da „vrate DS građanima onakav kakav zaslužuju“.

Dužni smo da reafirmišemo vrednosti na kojima je osnivana stranka, još kao ona stara u kraljevini, zatim obnovljena od uvodjenja višestranačja. Na ličnom planu dužni smo da više radimo na sebi, manje da osporavamo druge“, rekao je Novaković.

(Izvor: Danas, decembar 2018.)