Poznati filmski i pozorišni glumac Uliks Fehmiu u intervjuu za Blic govorio je o vremenu u kojem živimo i kako se u njemu snalazimo, ali i regionalnoj seriji “Uspeh”, koja će sa prikazivanjem početi 6. januara na HBO kanalu, a u kojoj on tumači jednu od glavnih uloga.

Glumac Uliks Fehmiu

Foto: Uliks Fehmiu

Upitan da objasni špicu serije, u kojoj pacov utrčava u lavirint, a što je novinarku Dafinu Dostanić koja ga je intervjuisala asociralo na to da se danas svi nalazimo u lavirintu iz kojeg je teško izaći, Uliks Fehmiu je rekao:

“Svako će špicu tumačiti na svoj način. Inače, mi jesmo u lavirintu i vrlo često smo kao miševi koji trče bez ikakvog cilja ukrug na točkiću koji se neprestano vrti. Trčaćemo do onog trenutka dok ne shvatimo da je potreban samo mali korak ulevo ili udesno da skrenemo sa tog besmislenog vrtenja ukrug. Koliko god se činilo da nismo gospodari sopstvene sudbine, mi i te kako imamo moć, ma koliko ona bila mala, ali je apsolutno ne koristimo. Ponekad je potrebno samo to da se osvestimo, sam proces može da bude neprijatan, bolan… ali nagrada za osvojenu sopstvenu slobodu je nemerljiva. Mi smo miševi samo onoliko koliko pristajemo to da budemo.

“U ovom vremenu koje se iščašilo iz zgloba treba se usuditi da budeš dobar. Zar to nije čudno?”, zapitao se Fehmiu u konstatovao da je period posle Drugog svetskog rata bio iznimka u konstanti surovosti i zla kojima smo okruženi. “Meni se, nažalost, čini da je ovaj surov svet u kojem mi danas živimo zapravo taj kontinuitet, nastavak nasilja i zla samo u drugoj formi. Još je Euripid pisao da novac i uspeh u ovom svetu nose auru vrednosti nezasluženo. Zato je izuzetno važno da se usudimo da skupimo hrabrost i postavimo neka ozbiljna pitanja o smislu ovakvog života.”

Intervju u celosti pročitajte na sajtu Blic.rs.

(Igor Besermenji, januar 2019.)