Mediji bliski vlasti u danima uoči lokalnih izbora u Beogradu utrkuju se u tome ko će objaviti više materijala iz prošlosti koji bi mogao da našteti šansama opozicije na lokalnim izborima u Beogradu zakazanim za nedelju, 4. mart. Ipak, s namerom u potpunosti zaboravljaju na, sadašnjem trenutku mnogo bliže, izjave predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda, a kojima su obojica dokazali da im se ne može verovati. Dokaza u prilog ovoj tvrdnji je mnogo, a ovo su samo neki od njih.

5. SINIŠA MALI: Nismo nikada krili Ugovor o Beogradu na vodi

Foto: Instagram, @grad_beograd

            Početkom januara 2016. godine, gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da vlast nikada nije krila Ugovor o Beogradu na vodi. Poznato vam je da se radi o projektu koji je najavljivan kao „posao veka“ u Srbiji. Beograd na vodi je i dalje samo fatamorgana koju vide predstavnici vlasti, dok građani vide nešto drugo, između ostalog i to da Beograd na vodi – možda tone. Da li Beograd na vodi zaista tone teško je reći, ali je sigurno to da je Siniša Mali prevario građane kada je rekao da Ugovor o ovom projektu vlast nikada nije krila. Naime, dobro se sećamo da su detalji Ugovora objavljeni tek u septembru 2015. godine, što je pet meseci nakon što je Ugovor potpisan između Vlade Srbije i kompanije „Igl Hils“ i to nakon ozbiljnog i dugotrajnog pritiska javnosti.

U međuvremenu, predstavnici vlasti su u više navrata tvrdili da se ne radi o netransparentnom projektu, te da je Beograd na vodi jedna od najboljih stvari koja se Srbiji dogodila. Očigledno, ne pitajući građane da li se slažu s njima, niti osećajući potrebu da prvo daju Ugovor na uvid javnosti, kako bi građani procenili da li se radi o nečemu što je zaista „najbolje“ za Srbiju.

 

4. ALEKSANDAR VUČIĆ: Ne pada mi na pamet da se kandidujem za predsednika Srbije

            U julu 2016. godine, dok se javnost bavila pitanjem ko će ispred Srpske napredne stranke pokušati da nasledi Tomislava Nikolića na predsedničkoj funkciji, današnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić uveravao je građane Srbije da to zasigurno neće biti on.

Foto: Tanjug, Dimitrije Goll

“… zarad građana Srbije, ponoviću po hiljaditi put: ne pada mi na pamet da se kandidujem na predsedničkim izborima i svakako neću biti predsednik Srbije“, rekao je u julu 2016. godine Aleksandar Vučić. Ovaj Vučićev odgovor usledio je nakon što je Pokret “Dosta je bilo” u saopštenju za javnost tvrdio da će Vučić biti predsednički kandidat. Predsednik Vučić je tada rekao da “prevarantima i lažovima nema običaj da odgovara”. Devet meseci kasnije, Aleksandar Vučić postao je predsednik Srbije.

 

 

 

3. SINIŠA MALI: Ne znam ko je rušio u Savamali

            “Ja mislim da je to loše što se desilo za Grad Beograd. Meni je, kao gradonačelniku Beograda, u interesu da se sazna šta se desilo”, rekao je Siniša Mali za serijal “Insajder bez ograničenja”.

Podsetimo, 25. aprila 2016. godine iza ponoći, osobe naoružane palicama sa fantomkama na svojim glavama, bespravno su i bez prethodnog uručivanja rešenja o rušenju vlasnicima objekata, porušili barake u Hercegovačkoj i Mostarskoj ulici u Savamali.

Iako slučaj do danas nije rasvetljen, Marija Mali, bivša supruga gradonačelnika Beograda, u intervjuu za KRIK navela je da joj se Mali pohvalio da je organizovao to rušenje.

Ja sam u to vreme bila u Crnoj Gori sa decom koja su bila na raspustu. Izbori su bili 24. aprila, on je odmah sutradan došao avionom. Ispričao je to kao najobičniji događaj. ’Imao sam problem, neki nisu hteli da se isele. Organizovao sam akciju raščišćavanja. Došli ljudi u sred noći, malo tamo nešto polupali. Ništa strašno nisam uradio.’ To su bile, po njegovim rečima, neke barakice tamo, kolibice“, rekla je Marija Mali za KRIK u februaru 2017.

Nekoliko nedelja kasnije, u zajedničkom saopštenju za javnost, Siniša i Marija Mali poručili su da više neće govoriti o svom „privatnom životu“.

2. SINIŠA MALI: Najverovatnije podnosim ostavku i odlazim nasmejan

Foto: Instagram, @grad_beograd

            Siniša Mali je u septembru 2017. godine izjavio za medije da će najverovatnije podneti ostavku pre kraja svog mandata i dodao da se neće kandidovati za novi mandat za gradonačelnika Beograda.

“Ja najverovatnije neću biti kandidat na narednim izborima i najverovatnije ću podneti ostavku pre isteka mog mandata, ali odlazim nasmejan. Odlazim ponosan na sve ono što smo uradili u prethodne tri godine”, rekao je tada Mali novinarima u Beogradu pre početka jedne od sednica Skupštine grada Beograda.

U maniru SNS-a, koji je već dobro poznat javnosti, Mali je nešto kasnije rekao da se možda ipak neće povući sa funkcije gradonačelnika, da bi do današnjeg dana ostao na čelu grada, gde dočekuje lokalne izbore u Beogradu zakazane za 4.mart.

 

1. ALEKSANDAR VUČIĆ: Siniša Mali tokom leta podnosi ostavku, više neće biti gradonačelnik

Foto: Tanjug, Dimitrije Goll

            “Neće dugo biti gradonačelnik… Tokom leta će podneti ostavku, neće pred izbore” izjavio je Aleksandar Vučić i čak dodao da već postoji većina u Skupštini Beograda koja će doneti takvu odluku. Bilo je to u maju 2017. godine.

Danas, Aleksandar Vučić i Siniša Mali, pred nove izbore u Beogradu, traže od građana da im veruju.

 

 

(www.besermenji.com, februar 2018.)