Logo Saveza za Srbiju

Savez za Srbiju

Press služba opozicionog Saveza za Srbiju saopštila je danas da je advokat Vladimir Todorić podneo dopunu krivične prijave protiv urednika Informera Dragana J. Vučićevića zbog toga što je “nastavio sa vršenjem krivičnog dela rasna i druga diskriminacija, i to sa pojačanim intenzitetom i evidentnom bahatošću.”

U saopštenju se navodi da su okrivljeni Dragan J. Vučićević i Ignjatović objavili seriju tekstova kojima Dragana Đilasa nazivaju fašistom, bestidnim tajkunom, uz uobičajena „čašćavanja“ izrazima kriminalac, mafijaš”, te da Đilasa lažno optužuju da planira fizičke napade na čitaoce Informera ispred trafika na kojima kupuju pomenuti takozvani dnevni list.

Savez za Srbiju navodi da su okrivljeni lažno optužili Dragana Đilasa da je napravio „šemu za pranje novca“ kojom izvlači stotine miliona evra iz zemlje, da sa ambasadorom SAD Kajlom Skatom kontroliše medije u Srbiji, da je opljačkao građane Srbije, kao i da zajedno sa Fatmirom Ljimajem priprema nezavisnost Kosova.

Govor mržnje je ozbiljno krivično delo za koje je predviđena i građanska, odnosno parnična odgovornost, a na osnovu koje je Dragan J. Vučićević više puta osuđen pred Višim sudom u Beogradu, poslednji put pre nekoliko dana. Kako je evidentno da parnične presude nisu dovoljne da odvrate okrivljene od širenja mržnje, već naprotiv – da to rade sa još jačim intenzitetom, jedini način da se javnost Srbije dekontaminira od toksičnog jezika linčovanja jeste krivična odgovornost“, zaključuje Đilasov punomoćnik Vladimir Todorić.

(Press služba Saveza za Srbiju, oktobar 2018.)