U Beogradu će sutra, u subotu 8. decembra, biti održan veliki građanski protest “Stop krvavim košuljama”.

Protestna šetnja počeće sutra u 18 časova sa Platoa ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu – kolona će potom krenuti do Narodne skupštine i zgrade RTS-a u Takovskoj, zatim preko Svetogorske i Makedonske ulice, dok će šetnju završiti ispred tržnog centra Staklenac.

Najava za protest "Stop krvavim košuljama"

Protest “Stop krvavim košuljama”

Najavljeno je da će protest biti građanski i da na njemu neće govoriti političari, niti će biti stranačkih obeležja, već će se pre početka šetnje građanima obratiti košarkaški trener Duško Vujosević i glumci Mirjana Karanović i Branislav Trifunović.

Organizatori su u saopštenju medijima naveli da ovom građanskom protestnom šetnjom žele da ukažu na to da su protiv bilo kog vida nasilja koji vlast sprovodi nad građanima Srbije “bilo da je to fizičko, verbalno, medijsko nasilje ili pritisci na pojedince”. Organizatori su pojasnili i zbog čega postoji potreba za izlazak građana na ulice glavnog grada:

“Konkretan povod za iskazivanje građanskog nezadovoljstva na ulicama je i napad u Kruševcu na Borka Stefanovića, ali i podsećanje na sve napadnute građane, novinare, aktiviste civilnog sektora i političare.”
 

Naziv protesta najverovatnije proističe iz potrebe da se ukaže na dramatičan problem s kojim se suočavaju Srbija i njeni građani, a reč je o porastu nasilja koje se sprovodi nad građanima – političkim neistomišljenicima. Podsećamo, jedan od lidera opozicije, Borko Stefanović, kao i nekoliko njegovih saradnika iz Levice Srbije, brutalno su pretučeni 23.novembra ove godine, kada su ih pred tribinu “Saveza za Srbiju” u Kruševcu napali maskirani napadači sa šipkama. Stefanoviću je tada razbijena glava, dok su jednom od njegovih saradnika polomljeni zubi, a nakon što su oboreni na pod i brutalno izudarani. Nakon toga, fotografije krvave košulje i prebijenog Borka Stefanovića deljene su putem društvenih mreža i internet portala i vest je ubrzo obišla celu zemlju.

Borko Stefanović se obraća novinarima nakon napada na njega

Foto: Savez za Srbiju

Pretučeni Stefanović se kasnije pojavio pred novinarima i izjavio da će se boriti da Srbija više nikada ne bude zemlja krvavih košulja:

“Da Srbija više nikad ne bude država krvavih košulja i padanja krvi onih koji drugačije misle. Nije mene, napala nikakva atmosfera, već organizovani kriminalci bliski vlasti i ljudima koji gospodare u Kruševcu. Režim Aleksandra Vučića je ljude podelio na one koji su sa njima i neprijatelje, a ljude koji su juce skočili da nas ubiju su bili organizovani i pripremljeni i dobro znali svaku naš korak. Ništa spontano tu nije bilo”, izjavio je pred novinarima Borko Stefanović. Uz njega su bili i drugi lideri opozicije – Dragan Đilas, Saša Janković, Boško Obradović, Vuk Jeremić, Boris Tadić, Zoran Lutovac, Miloš Jovanović, Janko Veselinović.

Odavno nije nikakva tajna da je sloboda mišljenja i izražavanja u Srbiji konstantno na udaru autoritarnog režima, iako je garantovana Članom 46. Ustava Republike Srbije:

“Jemči se sloboda mišljenja i izražavanja, kao i sloboda da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje.”

Osim toga, Član 2. Zakona o javnom okupljanju omogućava građanima da se sastaju i slobodno razmenjuju ideje i misli:

“Mirno okupljanje je slobodno. Svako ima pravo da organizuje okupljanje i da u njemu učestvuje, u skladu sa ovim zakonom.”

Da se u Srbiji guši sloboda izražavanja, potvrđeno je i u novembru 2018. godine u dokumentu koji predstavlja izveštaj o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 u procesu pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, a koji je Evropska komisija tada predala zemljama članicama EU. Izveštaj, između ostalog, zaključuje da “što se tiče slobode izražavanja i medija, opšte okruženje i dalje nije pogodno za ostvarivanje ovih prava”, kao i da su zabrinjavajući slučajevi pretnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima u Srbiji.

NUNS logo

Foto: NUNS

Takođe, početkom novembra, članica Izvršnog odbora NUNS-a Biljana Stepanović navela je da je do tog trenutka u 2018. godini zabeleženo 22 slučaja napada, pretnji i zastrašivanja novinara. U četiri slučaja tužilaštvo je utvrdilo da nema mesta pokretanju postupka, 16 slučajeva je još u toku pred tužilaštvom, dok je samo u jednom slučaju pokrenut sudski postupak. Jedan slučaj napada nije prijavljen policiji.

Da napadi na novinare u Srbiji gotovo nikada nemaju konačan epilog, jasno je i iz primera 2017. godine, kada je zabeležen 31 slučaj napada, pretnji i zastrašivanja novinara, a do danas je samo jedan slučaj rešen.

Iz svega navedenog, lako je zaključiti da je borba za slobodu sada na građanima Srbije i da je će je biti onoliko koliko bude želje da se ona odbrani.

(Igor Besermenji, decembar 2018. godine)