Četvrti protest “Jedan od pet miliona” završen je sinoć na Trgu Slavija bez incidenata i uz zahtev učesnika za ostavkom ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, a sledeće okupljanje najavljeno je za subotu, 5. januar, prenosi agencija Beta.

Protest 1 od 5 miliona održan u Beogradu 29. decembra

Foto: Facebook printscreen

Jedan od organizatora protesta glumac Branislav Trifunović rekao je da ministar Nebojša Stefanović treba da podnese ostavku jer ne radi svoj posao i omalovažava narod. “Umesto što sa slike broji koliko ima nas koji protestujemo bolje bi mu bilo da prebroji koliko ima ubistava i da počne da radi svoj posao”, rekao je Trifunović, zatraživši Stefanovićevu ostavku.

Organizatori protesta ponovili su i ostale zahteve istaknute tokom prethodna tri protesta: pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, kao i pronalaženje počinioca i nalogodavaca ubistva predsednika Inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca pokušaja ubistva lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i novinara Milana Jovanovića. “Dokle god nam to ne ispune okupljaćemo se svake subote u sve većem i većem broju”, poručila je jedna od organizatora protesta Jelena Anasonović.

Novinar Srdjan Škoro rekao je da je u Srbiji bilo “svakakvih vlasti, ali ovolikih lažova i ovakvih lopova nikada nije bilo”. On se osvrnuo na obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će saslušati gradjane koji protestuju. “Obećao si da ćeš saslušati narod, pozvao ga narod da dodje ovde, ali ja ga ovde ne vidim“, rekao je Škoro i dodao: “Razbili su sve institucije svoje zemlje i na čelo doveli Barbare, a od države napravili rijaliti. Moliće za milost uskoro, ali milosti za njega i njegove kabadahije neće biti”.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za televiziju Studio B: “Ja sam spreman da sagledam da vidim sa narodom i brojnim interesnim grupama pogodjenim promenama da vidimo čime su to sve ti nezadovoljni” i dodao da se sreo sa učesnicima protesta kada je dolazio u Studio B koji se nalazi u Beogradjanki u centru Beograda, kao i da ih se nije uplašio.

Sledeći protest “Stop krvavim košuljama – 1 od 5 miliona” zakazan je za 5. januar 2019. godine.

(Izvor: Beta, decembar 2018.)