U poslednjih 10 godina, Nezavisno udruženje novinara Srbije registrovalo je blizu 600 fizičkih napada, pretnji ili pritisaka na novinare.

“Silom na sedmu”, dokumentarni film u produkciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije, prikazan je na televiziji N1 5.februara. U poslednjih 10 godina, NUNS je registrovao blizu 600 fizičkih napada, pretnji ili pritisaka na novinare. Iskustva novinara koji su govorili za “Silom na sedmu”, dokazuju da Republika Srbija ne pokazuje dovoljno volje da zaštiti novinare koji se trude da posao obavljaju na profesionalan i odgovoran način.

Novinar Vremena Dejan Anastasijević ispričao je kako je njegovu suprugu i njega, u noći između 13. i 14. aprila 2007. godine, oko 3 sata, probudila eksplozija bombe koja je bila postavljena na sims prozora sobe u kojoj su spavali. Anastasijević je naveo da se ovaj događaj desio pre nego što su ga iz Haškog tribunala obavestili da se njegovo ime nalazi na preliminarnoj listi svedoka u slučajevima Vojislava Šešelja i Jovice Stanišića. Ni deset godina kasnije, nije poznato ko su bili akteri ovog bombaškog napada, a slučaj je još uvek u predistražnom postupku.

U filmu je govorio i snimatelj nekadašnje televizije B92, Boško Branković, koji je fizički napadnut tokom protesta povodom hapšenja Radovana Karadžića. Napadač na Brankovića osuđen je na godinu dana zatvora za nanošenje teških telesnih povreda. U filmu se navodi da je, poređenja radi, napadač na političara Velimira Ilića dok je ovaj bio na svom random zadatku, osuđen na dve godine zatvora.

Dvanaestog septembra 2005. godine, novinar Novosti Vladimir Mitrić pretučen je bejzbol palicom na ulazu zgrade u kojoj živi. Mitrić navodi da je tokom godina obavljanja novinarskog posla, postao odlično upoznat sa tokovima i sprezi kriminala i politike u Srbiji i Republici Srpskoj. On punih 12 godina funkcioniše pod policijskim obezbeđenjem, ali mu je zaštita ograničena na mesto gde živi i 50 kilometara dalje. Dok izveštava iz Beograda ili Bosne i Hercegovine, Mitrić je bez zaštite.

Urednika Južnih vesti Predraga Blagojevića je u martu 2017. godine u Nišu, nepoznato lice snimalo iz automobila parkiranog u mraku. Policijska uprava Niša nije dostavila tužilaštvu informacije o tom slučaju.

Novinarka Blica Tamara Marković Subota je 5. januara 2011. godine od strane direktora policije u Beogradu i specijalnog tužioca obaveštena da joj je ugrožen život od strane klana Darka Šarića, o kojem je mesecima pre toga pisala zajedno sa svojim kolegama. U filmu se navodi da Marković Subota do danas nije dobila dokument sa bezbednosnim procenama na osnovu kojih je doneta odluka o dodeljivanju, a kasnije i ukidanju obezbeđenja pod kojim je živela i radila tri godine.

Novinarku VOICE-a Maju Živanović 24. juna 2016. godine u Novom Sadu pratila su nepoznata lica, zbog čega je dve nedelje službeni policijski automobil neprekidno bio parkiran ispred zgrade u kojoj živi. Istraga o ovom slučaju tapka u mestu, a izjava Živanovićeve iz nepoznatog razloga uopšte nije evidentirana, te se ne zna ni gde je tačno ovaj predmet danas.

Urednik KRIK-a, portala koji se u prethodnim godinama izuzetno isticao u oblasti istraživačkog novinarstva, Stevan Dojčinović bio je žrtva brutalnog linča od strane tabloidnog dnevnog lista Informer, koji je pored tajno snimljenih fotografija i informacija sa kim se viđao i sastajao, objavljivao i autentične delove razgovora Stevana Dojčinovića sa kolegama i saradnicima, pa čak i detalje telefonske komunikacije sa njegovom devojkom. Dojčinović i njegove kolege bili su redovno praćeni i prisluškivani od strane nepoznatih lica u svakodnevnim situacijama.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović je 2017. godine primio 18 pretnji smrću zbog šale koju je objavio na svom privatnom Fejsbuk profilu, kada je napisao “Srećan veliki patak svima koji slave”, aludirajući na žutu patkicu koja je postala simbol protesta i otpora u Srbiji prethodnih godina. Saradnici NDNV-a su pod čestim pritiskom onih kojima se ne dopada istina o stanju u Srbiji danas.