Sinoć je u Novom Sadu, u Omladinskom centru CK 13, održana tribina „Nasilje u medijima, kroz medije, nad medijima“, na kojoj su govorili predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović i Dragana Pećo, novinarka Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Govornici na tribini Nedim Sejdinović i Dragana Pećo

Tribina “Nasilje u medijima, kroz medije, nad medijima”

Dragana Pećo podsetila je prisutne na događaj od pre godinu i po dana, kada joj je obijen stan, stvari ispreturane, a brava ostavljena odvaljena. Ona je rekla da, iako ne može da iznosi nikakve tvrdnje u pogledu toga ko zaista stoji iza napada na njenu privatnu imovinu, jer tvrdnje ne može da potkrepi dokaznim dokumentima, ima indicija i niza okolnosti koji ukazuju na to da je do događaja došlo upravo zbog toga što se bavi novinarskim poslom.

Pećo je govorila i o raznim vrstama pritisaka koje je trpeo njen kolega Stevan Dojčinović, kada je, u vreme kada je KRIK pisao o ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, bio izložen najbrutalnijoj kampanji na naslovnim stranicama Informera. Ona je, takođe, rekla da su do medija dolazile informacije koje oni nisu delili u pismenoj niti elektronskoj komunikaciji, da su bili javno napadani zbog rada na temama s kojima još uvek nisu bili ni izašli u javnost, što je bio jasan znak da ih neko prati i prisluškuje.

Predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović izrazio je zabrinutost zbog atmosfere u kojoj novinari u Srbiji rade i osvrnuo se na nedavni slučaj kada je novinaru Milanu Jovanoviću zapaljena kuća, a potom pucano na ulazna vrata.

Sejdinović je rekao da je nasilje ovde postalo deo zabave, a novinari koji nisu deo piramide nasilja u medijima i sami postaju žrtve svojih, takozvanih, kolega.

Sa samog vrha vlasti se neki novinar proglasi neprijateljem, stranim špijunom, opozicionim aktivistom, a onda mediji bliski vlasti krenu da opširnije razrađuju te mehanizme nasilja, što se pretvori u fizičko nasilje“, kazao je Sejdinović i upozorio da se plaši da bi, uskoro, životi novinara i nekih drugih ljudi, mogli biti ugroženi.

(Igor Besermenji, decembar 2018.)