Prvi protest inicijative “Jedan od pet miliona” u Novom Sadu održaće se u petak, 18. januara, piše portal 021.

Jedna od organizatorki protesta u Novom Sadu, Tea Vukadin, rekla je za portal 021 da organizacija, koja broji nekoliko nestranačkih aktivista, trenutno veća o zahtevima koji će biti izneti na protestu. Okupljanje je u petak, 18. januara u 18 časova na platou Srpskog narodnog pozorišta.
 
Protest 1 od 5 miliona održan u Beogradu 29. decembra

Foto: Facebook printscreen

Uskoro ćemo objaviti sve informacije u vezi sa zahtevima. Mi nismo ogranak inicijative iz Beograda, mi smo se samostalno okupili, ali smo u stalnom kontaktu sa Beogradom i posavetovali su nas kako da nastupimo i najbolje se organizujemo. Ovaj protest će biti pod parolom ‘Jedan od pet miliona’, ali je bilo vreme da se podigne konačno i evropska prestonica kulture, navela je organizatorka.

 
Tea Vukadin naglasila je da političari nisu upleteni u organizaciju, ali će najverovatnije biti prisutni na samom protestu i šetati sa građanima.
 
Povodom ovog protesta, nedavno se oglasila i poslanica u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov. Ona je za agenciju Beta rekla da će organizatori tog protesta biti grupa mladih iz Novog Sada, kao i intelektualci, aktivisti i ugledni Novosađani, te da će Savez za Srbiju podržati novosadske proteste.
 
“Obaveza svih stranaka da takav protest i takvu organizaciju Novosađana podrže. Mi živimo u gradu kom je gradonačelnik prepustio upravljanje gradom bratu predsednika Srbije Andreju Vučiću, gde predsednik Vlade Vojvodine negira i falsifikuje istoriju Vojvodine”, rekla je Aleksandra Jerkov.
 
Podsećamo, pre nekoliko nedelja je i novi predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke, Nebojša Novaković, rekao da će protesti uskoro početi da se održavaju i u Novom Sadu, glavnom gradu Vojvodine.

Protesti “Stop krvavim košuljama” i “1 od 5 miliona” u Beogradu se uspešno održavaju već duže od mesec dana, a broj ljudi koji izlaze na ulicu je, prema pisanjima medija, iz subote u subotu sve veći.

(Izvori: 021, N1, Beta)