Na do sada najmasovnijem protestu u Novom Sadu, kom je prisustvovalo oko 10 hiljada građana, u petak uveče govorili su novinari Željko Bodrožić, Gordana Suša i Branislava Opranović.

Novinar Željko Bodrožić izjavio je večeras na građanskom protestu u Novom Sadu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić krenuo u svoju oproštajnu turneju Srbijom. „Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić krenuo je u svoju oproštajnu turneju, a mi koji želimo slobodno i pravedno društvo krenuli smo u pobedonosnu“, kazao je Bodrožić na četvrtom protestu „Jedan od pet miliona“ u Novom Sadu, prenosi vojvođanski portal Autonomija.

“A, s druge strane, imate novinare koji žele da rade svoj posao kako nalaže kodeks, a koji su izuzeti iz svake vrste pomoći, nemaju oglase ni reklame, a nemaju ni pravu zaštitu države kad se nađu na meti nasilnika i ubica… A to nije ništa čudno jer nas već godinama Aleksandar Vučić i drugi visoki funkcioneri vlasti brutalno u javnosti prozivaju, vređaju, omalovažavaju, diskriminišu, ugrožavajući našu bezbednost i bezbednost naših porodica”, rekao je Bodrožić navodeći kao primer jučerašnje i današnje “ritualno streljanje na društvenim mrežama” Igora Besermenjija, Nedima Sejdinovića i Dinka Gruhonjića.“, prenosi televizija N1.

Novosadski protest 8. februara

Foto: Igor Besermenji

Novinarka Gordana Suša rekla je da bez slobodnih medija, nema ni slobodnog društva. “Manipulacija informacijama postala je bezobzirna i bahata. Zaneseni svojim zlatom i zlatnim dobom, iznenadili su se rekordnim padom Srbije u slobodama i doveli u pitanje metodologiju Fridom Hausa”, rekla je Suša, a prenosi novosadski portal 021.

Novinarka Branislava Opranović poručila je građanima da je bitno da šetamo zahtevajući slobodu medija “zato što je vaše pravo da zahtevate da se ova današnja vest o vašem postojanju nađe na stranicama svih novina i u minutima svih radija i televizija.”

Večeras je održan četvrti novosadski protest, a sledeći se očekuje u petak, 15. februara.

(Izvori: portal Autonomija; portal 021; televizija N1; Igor Besermenji, februar 2019.)