Večeras je u Novom Sadu održan peti protest “1 od 5 miliona – Stop krvavim košuljama”.

Glavne teme večerašnjeg protesta bile su ustavnost, ali i demokratski poredak, kao i Dan državnosti.

Novosadski protest 8. februara

Foto: Igor Besermenji

Profesorka novosadskog Filozofskog fakulteta Jelena Kleut izjavila je večeras na protestu “Jedan od pet miliona” u Novom Sadu da na današnji Dan državnosti gradjani koji su izašli na ulice brane “suštinu Ustava Srbije“.

“Mi danas branimo suštinu Ustava naše pravo da živimo u demokratskom društvu, da budemo gradjani, a ne poslušnici i podanici, naše pravo da mislimo drugačije. To danas možemo samo na ulicama i trgovima, jer je vlast zauzela institucije, medije i celu državu”, poručila je Kleut.

Kako prenosi Beta, jedan od govornika bio je i penzioner Mile Delić koji je široj javnosti postao poznat kada je Vučiću vratio 5.000 dinara koji su isplaćeni svim penzionerima, pozvao je sve penzionere u Srbiji da se bore za svoja prava, jer im je sadašnja vlast uzela “njihove pare koje su dali državi da bi im kasnije obezbedila dostojanstvenu starost”.

Delić je rekao da su penzioneri “moćna populacija pri izlasku na izbore, ali i pri izlasku na ove proteste”. “Posebno apelujem na koleginice penzionerke, isterajte svoje muževe da izadju na proteste i da izadju na glasanje“, poručio je Delić.

Novosadski glumac Milorad Kapor postavio je pitanja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću “ko je ubio Olivera Ivanovića, Slavka Ćuruviju, Dadu Vujasinović, Milana Pantića, vojnike na Topčideru, ko su rušitelji iz Sava Male, gde su ugovori o koncesiju za Aerodrom Nikola Tesla, Beograd na vodi, PKB”.

Poljoprivrednik iz Zrenjanina Slavko Vukov rekao je da su poljoprivrednici u Srbiji “na kolenima”, da su pred bankrotom i da su “sistematski potkradani tokom sedam godina napredne vlasti”, te da im je ostalo jedino da se pridruže ljudima na ulici.

(Izvor: Beta)