Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je u Danu uživo N1 da su stranke članice Saveza za Srbiju donele odluku da bojkotuju sednice parlamenta, istovremeno poručivši da one opozicione stranke koje odluče da ostanu u Skupštini Srbije saučestvuju u urušavanju demokratije u državi, piše na web stranici Saveza za Srbiju.

Logo Saveza za Srbiju

Savez za Srbiju

Aleksić je podsetio da se još u decembru 2017. zalagao za bojkot rada parlamenta, jer je tokom tadašnje rasprave o budžetu, vladajuća stranka počela da se koristi tzv. “fantomskim amandmanima”, kako bi opoziciji oduzela vreme za debatu. Taj predlog, međutim, tada nije naišao na podršku ostalih poslanika opozicije koji su smatrali da treba nastaviti političku borbu unutar Srbije.

“Sve što se desilo u prethodnih godinu dana je pokazalo da je parlament kao sinonim za demokratiju, postao potpuno urušena institucija i otet od strane grupe ljudi koju predvode Maja Gojković i Aleksandar Vučić. Parlament je izgubio i zakonodavnu i kontrolnu funkciju. Svako ko želi u njemu da ostane saučestvuje u urušavanju demokratije”, poručio je on.

Aleksić je dodao i da su narodni poslanici dužni da poštuju zahteve “desetina hiljada građana” koji učestvuju u protestima, a jedan od tih zahteva je i da se napuste parlament i ostale institucije.

“Moramo se zajedno boriti… Zahtevi će se usaglasiti… Jedan od centralnih zahteva je da bojkotujemo naredne izbore. Pod ovakvim uslovima nećemo učestvovati na izborima, već ćemo se boriti na ulicama za uslove za fer izbore”, kazao je on.

Dodao je i da u parlamentu više ne postoje uslovi za demokratsku debatu, i podseća da je sam podneo 15 predloga zakona koji nikada nisu stigli na dnevni red.

Najavio je i da će osnivači Saveza za Srbiju Dragan Đilas i Vuk Jeremić 6. februara u Evropskom parlamentu učestvovati u diskusiji o evropskim integracijama Srbije, ocenivši da će to biti prilika da se evroposlanici upoznaju sa realnim stanjem u Srbiji.

Kaže i da je sa koleginicama iz stranke – Sandom Rašković Ivić i Dijanom Vukomanović – posalo pismo Srpskom kokusu u Kongresu SAD u kojem su objasnili šta se dešava u parlamentarnom životu Srbije.

(Izvor: N1, Website Saveza za Srbiju, januar 2019.)