O ČEMU SE RADI? I rođeni u 19. veku očekuju se na izborima u Beogradu

Uprkos tvrdnjama ministra Branka Ružića da Jedinstveni birački spisak nikada nije bio ažurniji, u birački spisak, samo na teritoriji Beograda, upisano je najmanje 150 građana koji su stariji od 110 godina.

Među njima je čak i jedna osoba koja bi, prema istraživanju Insajdera, u maju napunila 129 godina.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić pre nekoliko meseci poručio je i da je prebacivanjem podataka iz matičnih knjiga u elektronski oblik ažuriran jedinstveni birački spisak na pravi način i da se brisanje nekog građanina iz tog spiska obavlja na osnovu otpusta iz državljanstva, promena prebivališta, smrti i drugih razloga.

Međutim, istraživanje Insajdera pokazuje da je u Jedinstveni birački spisak upisana najmanje 31 osoba rođena u 19. veku.

Osim osoba rođenih u pretprošlom veku, na biračkom spisku je i više od 100 osoba koje bi ove godine napunile 110 ili više godina i nalaze se na skoro svim opštinama u Beogradu. Među njima, čak 20 osoba ove godine bi proslavilo 117. rođendan.

Činjenica da se u Jedinstvenom biračkom spisku, kao javnoj ispravi u kojoj se vodi jedinstvena evidencija državljana Republike Srbije koji imaju biračko pravo, nalaze i osobe koje sigurno više nisu žive, ne znači po pravilu da će njihovi glasovi biti zloupotrebljeni. Međutim, ono što znači, jeste da su birački spiskovi u Srbiji i dalje neažurirani i da ova činjenica otvara mogućnost za različite zloupotrebe.

(Izvor: Autonomija, februar 2018.)

2018-02-25T16:42:44+00:0025.02.2018.|

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.