Sve masovniji protesti koji se su se proširili i na gradove izvan Beograda postaju ključni momenat za vladu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čiji protivnici tvrde da sledi model “lake diktature”, piše Njujork tajms, a prenosi agencija Beta.

Novosađani na protestu u Novom Sadu 1. februara 2019.

Foto: 1 od 5 miliona/Tviter

List navodi i da se Srbija nalazi izmedju tradicionalne odanosti Rusiji i želje da se pridruži Evropskoj uniji.

List piše i da je zabrinutost za situaciju u Srbiji izneo jedan od lidera opozicionog Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović, koji je i gradonačelnik Šapca, grada koji nije pod kontrolom vladajuće partije predsednika Vučića. List podseća da je Zelenović početkom novembra govorio na sednici Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope o stanju demokratije u Srbiji.

Ispod evropske spoljašnosti, Vučić je diktator“, izjavio je Zelenović u jednom intervjuu.

Gradjanski protesti u Srbiji podstaknuti su širokim spektrom pritužbi, posebno medhu mladim ljudima koji zahtevaju manju kontrolu medija, slobodne izbore bez zastrašivanja, bolje ekonomske prilike i manje korupcije, piše Njujork tajms.

Inače, masovni građanski protesti “1 od 5 miliona” i “Stop krvavim košuljama” i večeras se održavaju širom Srbije, te se tako protestuje u Nišu, Novom Sadu, Čačku, Užicu, Vranju i u još nekoliko gradova.

(Izvor: Beta, februar 2019.)