Novinarka Novog magazina Jelka Jovanović rekla je za televiziju N1 da ne veruje da će vlast obezbediti fer uslove za izbore. Ona dodaje da bi eventualni bojkot izbora imao smisla ukoliko bi to učinila sva “prava” opozicija koja bi za bojkot sprovela kampanju jednaku izbornoj.

Glasačka kutija za izbore

Foto: Pixabay

“Mislim da vlast neće obezbediti fer uslove niti joj to pada na pamet, zato što u ovakvim uslovima može da dominira“, rekla je Jovanović gostujući u Novom danu na televiziji N1.

Ističe da opozicija mora da se ukrupni, ali se slaže sa mišljenjima da ipak treba ići u dve kolone ukoliko se odluči da učestvuje na izborima.

“Da se dve približno ideološki srodne grupacije naprave i da budu konzistentne u dovoljnoj meri da mogu da pobude svoje nekadašnje birače i eventualno pridobiju nove”, ocenjuje ona.

Jovanović je ocenila kao dobru vest pisma podrške koja su organizatorima protesta počela da stižu sa više fakulteta u Srbiji.

Veoma je dobro što je intelektualna elita podržala proteste kao način izražavanja stavova građana koji je potpuno legitiman. To je nešto što, čini mi se, govori o opštijem, jačem buđenju ljudi u Srbiji”, smatra ona.

Dodaje da je pristalica teze da će se vlast urušiti onog trenutka kad počne iznutra da se urušava.

“Ali joj treba pomoći u tome jer ni u jednom delu, sem ekonomije i fiskalne stabilnosti, ne možemo biti zadovoljni. Rešavanje kosovskog problema se nije mrdnulo s mesta godinama, koji je stalno alibi za sve što se dešava, kakvo je stanje u medijima ne treba ni govoriti…”, navodi Jovanović.

Komentarišući pisanje Južnih vesti da su pojedini mediji dobili direktive o čemu da izveštavaju, Jovanović kaže da je stalno iznenađuje kako vlast ne pronađe neki drugi način.

“Stalno se vrtimo u krug – isti metod obračuna sa neposlušnim medijima ili čak u ovom slučaju sa onima koji bi mogli da budu neposlušni”, zaključuje Jovanović i dodaje da je za to što nije bilo lustracije u medijima u dobroj meri kriva i sama profesija.

(Izvor: N1, januar 2019.)