Logo portala Autonomija

Portal Autonomija

Nezavisno društvo novinara Vojvodine saopštilo je danas da je Vrhovni kasacioni sud preinačio presudu Apelacionog suda u Beogradu kojom je portal Autonomija, po tužbi Danijela Kulačina, kažnjen sa 300.000 dinara, uz prateće zatezne kamate i sudske troškove.

Podsetimo, prethodno je Viši sud u Beogradu doneo odluku kojom je odbačena tužba Danijela Kulačina, nekadašnjeg funkcionera Treće Srbije i vlasnika firme koja je svojevremeno bila zainteresovana za kupovinu medija u Vojvodini – protiv NDNV-a i njegovog portala Autonomija.

Iz NDNV navode da je presuda Apelacionog suda bila dovela u pitanje opstanak ovog portala, pa je NDNV organizovao crowdfunding kampanju “Spasimo Autonomiju!”, tokom koje je (od srede 24. do utorka 30. maja 2017. godine) od svojih čitalaca sakupio ukupno 404.343,44 dinara.

Iz NDNV-a saopštavaju da će novac koji je vraćen Autonomiji, a koji je sakupljen tokom kampanje “Spasimo Autonomiju”, biti iskorišten za pisanje istraživačkih i analitičkih tekstova, ispod kojih će biti jasno naznačeno da su finansirani od čitalaca, te da će NDNV podneti izveštaj o načinu kako je utrošen ovaj novac.

Presuda Vrhovnog kasacionog suda je potvrdila ocenu Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kao izdavača ovog internetskog medija, ali i stavove drugih relevantnih novinarskih i medijskih udruženja, da je odluka Apelacionog suda donesena protivno zakonu, sa nemuštim obrazloženjem i bez pravog uvida u prirodu predmeta.

(Nezavisno društvo novinara Vojvodine, oktobar 2018.)