MARINIKA TEPIĆ: Pančevce truju hromom, skrivaju skandal!

Narodna poslanica Marinika Tepić zahteva odgovornost državnih organa za trovanje Pančevaca hromom. U nastavku pročitajte njeno saopštenje za javnost.

“Iako ga je putujući opasni otpad po Srbiji odveo juče i u Pančevo, ministar Trivan je izbegao da ode u najveći hemijski kompleks u Srbiji – državni gigant Petrohemiju, koja već mesecima u vazduh ispušta preopasan trovalentni hrom.

Ovaj skandal rukovodstvo Petrohemije još od februara prošle godine krije od Pančevaca i Beograđana, koji su najugroženiji zbog ruže vetrova i intenzivne košave. Tada je u fabrici PEVG (za proizvodnju plastike) prvi put primećeno ‘gubitak’ hroma iz peći za aktivaciju, nakon čega je utvrđeno da je peć porozna i da velike količine hroma izlaze direktno u atmosferu.

Sa ovom izuzetno opasnom situacijom odmah je upoznat i menadžment Petrohemije. Utvrđeno je da peć ima pukotine i da je neophodna njena zamena, kao i da se u poslednjih 7 meseci situacija umnogome pogoršala. Međutim menadžment odbija zamenu peći, uz izgovor da je to skupo! Dodatno, fabrika bi morala stati s radom na neko vreme.

Iako je rukovodstvo Petrohemije odlučilo da fingira kako je sve u redu, po cenu da je zdravlje Pančevaca i Beograđana „najjeftinije“, nameće se pitanje zašto u tome saučestvuje i resorni ministar Goran Trivan?!

Zar nije dovoljno što usred Petrohemije leže desetine tona opasnog otpada – kancerogenog azbesta i žive?! Zar nije dovoljno što postoji osnovana sumnja da ministar Trivan saučestvuje u zataškavanju ovih informacija – zbog nepotizma, imajući u vidu da mu je supruga Jovana članica Nadzornog odbora ove iste Petrohemije?! Da li i među „novootkrivenim“ opasnim otpadom ima i Petrohemijinog, kao u ranijim epizodama?! 

Zahtevam od ministra Trivana hitne odgovore na ova pitanja i konkretne mere kako bi prestalo trovanje hromom naših građana, kao i odgovornost državnih aktera. U suprotnom biće jasno da se radi o organizovanom kriminalu.”

(Saopštenje za javnost Marinike Tepić, mart 2018.)

2018-03-14T14:00:10+00:0014.03.2018.|

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.