U četvrtak je u Novom Sadu održana treća po redu tribina pod nazivom “Srbija posle Vučića”, koja je ovog puta za centralnu temu imala pitanje Vojvodine kao političkog elementa u današnjoj Srbiji.

Povod održavanja ove tribine bila je 30. godišnjica takozvane Jogurt revolucije, koja je, prema sudu građanske aktivistkinje Danice Stefanović, u Vojvodinu donela “centralizaciju i siromaštvo”.

Učesnici tribine Srbija posle Vučića

Foto: Autonomija/NDNV

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam rekao je da “od Vojvodine nije ostao kamen na kamenu”, da je ona “moralno i materijalno uništena”, kao i je šokantno to što danas u Vojvodini u mnogim mestima postoje monoetnički kafići, u kojima, na primer, sede samo Mađari, ili samo Srbi.

Novinski pisac Teofil Pančić podsetio je da je Aleksandar Vučić, današnji predsednik Srbije, 1988. godine u vreme Jogurt revolucije bio tinejdžer i navijač Crvene zvezde, za kog se ni po čemu nije moglo reći da će se u budućnosti baviti ozbiljnom politikom, ali da su stranke koje su u kasnijim godinama vladale Srbijom, a bile i ostale Vučićevi partneri, SNS i SPS, upravo nastale kako bi za suštinu svoje politike imale ukidanje Vojvodine, a stvaranje tvorevina kakva je Republika Srpska.

Problem je, navodi Pančić, što je većinsko biračko telo Vojvodine upravo tako nešto aminovalo, ali se mora imati u vidu i da krivica nije samo na političkim, već i intelektualnim i medijskim elitama, koje su nedovoljno učinile za opstanak Vojvodine.

“Od Vojvodine su danas ostali tamburaši i gulaš – ona ne postoji kao politički pojam i politički akter, potpuno je lišena političkog elementa i daleko je van fokusa u političkom smislu”, naveo je Pančić.

Razgovor sa gostima vodio je Dinko Gruhonjić iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

(Igor Besermenji, oktobar 2018.)