U Beogradu je u subotu uveče održana protestna šetnja “Stop krvavim košuljama”.

Pozivu organizatora da im se pridruže u protestu protiv porasta fizičkog, verbalnog, medijskog i drugih vrsta nasilja u Srbiji, odazvalo se, prema procenama medija, više hiljada građana.

Hiljade ljudi na protestima u Beogradu

Foto: Fejsbuk, autor nepoznat

Protestna šetnja počela je kod Platoa ispred Filozofskog fakulteta, gde se prisutnima obratio glumac Branislav Trifunović, koji je tom prilikom rekao da se borba mora voditi „glasnim urlanjem na ovu odvratnu ljigavu vlast“.

On je takođe predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poručio da će biti zaboravljen, a da je na njemu samo da izabere kako će se to desiti.

Protest je, kako je i bilo najavljeno, bio građanskog karaktera, tako da nije bilo stranačkih obeležja, niti su na njemu govorili političari. Ipak, u svojstvu građana Srbije, protestu je prisustvovao veliki broj opozicionih političara. Viđeni su Dragan Đilas, Bojan Pajtić, Rada Trajković, Nada Kolundžija, Borko Stefanović, Boško Obradović i mnogi drugi, kao i predstavnici javnog života, glumci i sportisti: Sergej i Branislav Trifunović, Nikola Kojo, Mirjana Karanović, Duško Vujošević…

Prema rečima organizatora, konkretan povod za iskazivanje građanskog nezadovoljstva na ulicama bio je napad na Borka Stefanovića koji se dogodio 23. novembra u Kruševcu, kada je ovom opozicionom lideru razbijena glava, ali i podsećanje na sve napadnute građane, novinare, aktiviste civilnog sektora i političare.

Protestna šetnja protekla je bez incidenata, a mediji navode i da nije bilo policije na ulicama.

(Igor Besermenji, decembar 2018.)