Osam dnevnih listova u Srbiji prošle godine napravili su 3615 prekršaja Kodeksa novinara Srbije i to samo u periodu između avgusta i decembra, prenosi list Danas.

Štampa

Foto: Pixabay

Najviše prekršaja zabeleženo je u listu Alo – 929. Na drugom mestu se nalazi Srpski telegraf sa 769, potom Kurir sa 701, Informer sa 600, Blic 307 i Večernje novosti 216.

Najmanji broj prekršaja imaju Politika i Danas, u kojima je evidentirano 36, odnosno 57 tekstova u kojima je prekršen etički kodeks jednom ili više puta.

Ove godine imamo duplo više prekršaja nego prošle godine. To je grafički prikaz sunovrata poštovanja novinarskog kodeksa”, rekla je novinarka i ekspertkinja Saveta za štampu Tamara Skrozza danas u Press centru UNS-a.

“Sve tabele i sve statistike padaju u vodu pred naslovnim stranama današnjih novina. Činjenica da su genitalije Jelene Karleuše jedina vest naslovne strane današnjeg broja Srpskog telegrafa, Kurira i Informera poništava sve ovo o čemu smo danas došli da pričamo, a sa druge strane dokazuje ono što je statistika već pokazala- idemo ka novom dnu, pošto je ovo niže od dna”, rekla je Tamara Skrozza.

Savet za štampu već četvrtu godinu prati poštovanje Kodeksa novinara Srbije u osam dnevnih novina sa nacionalnom pokrivenošću.

(Izvor: Danas, januar 2019.)