Kantautor Đorđe Balašević na sinoćnjem koncertu na Spensu premijerno je izveo novu pesmu “Čuvaj mi, Bože, Novi Sad” u kojoj se pita “gde je sad onaj lepi grad, uobražen i doteran”, piše portal 021.

Balašević je pred publikom koja je ispunila Veliku salu Spensa u subotu još jednom opevao grad u kojem je rođen i u kojem je odrastao.
 
Koncert Đorđa Balaševića

Foto: balaševizam.novi.ba

“Čuvaj mi, Bože, Novi Sad/od svega što ga spopalo… Čuvaj mi barem ovo sad/dok i to nije propalo. Čuvaj mi, Bože, Novi Sad/zaposednut i poražen…. Gde je sad onaj lepi grad/doteran i uobražen?”, pita se Balašević u svojoj posveti Novom Sadu.

 
Nova numera je daleko od one o gradu u Vojvodini u kojem “Tvrđava pušta mesec kao zmaja nad Varadinom”, a “aveti tera sa Trga, Miletić večito prgav”. Time je, takoreći, potvrđeno njegovo pozivanje od pre tri decenije na Heraklitovo “Panta rei”, i na to da “sve se menja i sve teče, čoveče”, pa tako i jedan grad. Nova pesma koju je kantautor iz Ulice Jovana Cvijića otpevao na početku 2019. zato zvuči kao molitva, piše portal 021.
 
Traži Balašević da mu se sačuvaju i Laloši i dođoši, i tambure i “ono malo neba iznad Salajke”. Balašević na sinoćnjem koncertu nije izvodio svoje “protestne pesme”, poput “Krivi smo”, “Živeti slobodno”, “Plava balada”. Rekao je da neće pevati ni “Dno dna”, pesmu koja se krajem 2017. i prošle godine mogla čuti tek na nekoliko radio stanica u Srbiji.
 
(Izvor: 021, januar 2019.)