Večeras je u Beogradu održan četvrti po redu građanski protest protiv porasta nasilja u društvu “1 od 5 miliona”. Ovog puta, zatražena je i smena ministra policije Nebojše Stefanovića.

Protest 1 od 5 miliona održan u Beogradu 29. decembra

Foto: Facebook printscreen

“Ako vas neko pita, ko je organizaovao ovaj skup, vi recite Aleksandar Vučić, jer da nije njega, ne bi nas bilo u ovolikom broju”, rekao je glumac Branislav Trifunović, koji je i ovog puta bio među govornicima.

Prema proceni reporterke N1, na večerašnjem protestu se okupilo više građana nego prošle subote, kada je na protestu bilo oko 35 hiljada ljudi. Učesnici protesta su duvali u pištaljke i nosili transparente sa natpisima “Ima nas pet miliona”.

Novinar Srđan Škoro pozdravio je okupljene rečima „Dobro veče probuđeni narode“:

“Aleksandre Vučiću, obećao si da ćes saslušati ovaj narod, ali ja ga ovde ne vidim. On ne može da se pojavi na mestu gde su normalni ljudi. Zauzeo si sve institucije u ovoj zemlji i postavio svoje „Barbare”, rekao je Škoro, a prenosi list Danas.

Okupljenima se obratio i predsednik Mesne zajednice Rakita Desimir Stojanov koji je poručio da investitoru mini hidroelektrane u tom mestu neće dozvoliti da prođe kroz njegovu dedovinu.

Organizatori protesta ponovili su svoje zahteve da se rasvetli ubistvo Olivera Ivanovića, da se otkriju nalogodavci napada na novinare i opozicionare, kao i da opozicija dobije pet minuta prostora u Dnevniku RTS-a. Tim zahtevima je dodat još jedan – smena ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

(Izvori: N1, Danas, decembar 2018.)