Foto: Fonet, Aleksandar Levajković

Kako list “Danas” saznaje, u ovom trenutku postoji mnogo nedoumica vezanih za to ko će zaista da prihvati poziv Dragana Đilasa na čvrst savez opozicionih stranaka.

Kako Danas navodi, pozivajući se na svoje izvore u Pokretu slobodnih građana Saše Jankovića, za taj pokret poželjna je svaka saradnja sa političkim subjektima s kojima su nastupili na lokalnim izborima u Beogradu, ali “nema govora o utapanju PSG u savez koji predlaže Đilas”.

Dalje, izvori Danas-a u Pokretu slobodnih građana tvrde da je odluka o tome da se ne pristupa bilo kakvom savezu koji će formirati Dragan Đilas, navodno doneta još pre beogradskih izbora.

S druge strane, Narodna stranka koju predvodi Vuk Jeremić drži se stava da razgovori o širem opozicionom delovanju tek predstoje. Ipak, prema saznanjima Danas-a, ni u toj stranci ne postoji oduševljenje idejom da se stranka “utopi” u savez koji predlaže Đilas.

Nosilac liste „Beograd odlučuje – ljudi pobeđuju“ Dragan Đilas nedavno je napisao proglas o ujedinjenju svih opozicionih demokratskih snaga u Savez za Srbiju. Proglas ima 13 tačaka, a u njemu je, između ostalog, planirano spajanje opozicije na ravnopravnim osnovama, uz zamrzavanje stranačkih interesa. Proglas predviđa i široku međunarodnu akciju, kako bi se svetu objasnilo šta se dešava u Srbiji, navodi list Danas.

(Igor Besermenji, mart 2018.)