Predsednik opozicione Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić ocenio je da je veća verovatnoća da će biti prevremenih izbora nego da ih neće biti, ali da opozicija ne treba da ih prihvati pod okolnostima u kojima predsednik države Aleksandar Vučić drži punu kontrolu nad izbornim procesima i medijima, prenosi agencija Beta.

Boris Tadić za govornicom

Foto: Boris Tadić

U intervjuu za nedeljnik NIN, bivši predsednik Srbije je rekao da “ključni cilj protesta mora da bude stvaranje uslova za poštene izbore. To je najvažnije pitanje ovog trenutka koje objedinjuje čitavu opoziciju. To je pitanje opstanka demokratije i politike u Srbiji i uopšte mogućnosti da se ovaj kriminalni sistem promeni”.

Prema njegovim rečima, realnije je da opozicija bojkotuje izbore nego da vlast ispuni uslove za poštene izbore.

“Odbijanjem uspostavljanja normalnih izbornih uslova od strane vlasti ide se u neparlamentarnu borbu. Tako je bilo i ’90ih godina. Deo medjunarodne zajednice je zainteresovaniji da im Vučić ispostavi priznanje nezavisnosti Kosova, nego za očuvanje demokratije u Srbiji. To je besramna uloga nekih evropskih političara. Ali i pored toga, medjunarodna zajednica ne bi mogla da prećuti bojkot izbora“, kazao je Tadić za NIN.

Govoreći o protestima “Stop krvavim košuljama”, Tadić je rekao da svaki protest ima smisla ako je osmišljen u skladu sa prethodno jasno definisanim političkim zahtevima i ciljevima .

(Izvor: Beta, januar 2019.)