U jeku polemike o tome da li opozicija treba da bojkotuje rad parlamenta i da li bi trebalo početi sa bojkotom rada institucija sistema u Srbiji, u redovima same opozicije za sada nema jasnog i jedinstvenog dogovora o tome da li bi, kada i kako bojkot trebalo započeti.

Mada je jučerašnju svečanu sednicu, na kojoj se parlamentarcima obratio predsednik Slovenije Borut Pahor, najveći deo opozicije bojkotovao, nejasno je da li će bojkot parlamenta postati konačan, kao i kada bi tako nešto moglo da se očekuje. Osim toga, za sada nema ni zajedničkog stava cele opozicije o tome da li je bojkot skupštinskog rada pravi način za borbu protiv režima Aleksandra Vučića.

Kako se čini, poruka Dragana Đilasa, jednog od lidera Saveza za Srbiju je jasna – poslanici više ne bi trebali da se vraćaju u skupštinske klupe.

Iz svega što je govorio poslednjih meseci, jasno je da bojkot parlamenta zagovara i lider Narodne stranke Vuk Jeremić. Osim toga, potpredsednik te stranke Nikola Jovanović je, gostujući pre nekoliko dana u jednoj televizijskoj emisiji, izjavio da bi svi poslanici i odbornici iz redova opozicije trebali da se solidarišu sa građanima koji protestuju na ulici i napuste sve institucije sistema.

Deluje i da je svoju podršku bojkotu kao modelu borbe pružila i Marinika Tepić, koja je na Tviteru napisala da su “opozicioni poslanici napustili zasedanja još na sednici o budžetu”, kao i da su “oni koji budu na sednici u ponedeljak odlučili da se vrate”.

S druge strane, neki od poslanika opozicije koji su bojkotovali jučerašnju svečanu sednicu na kojoj je govorio slovenački predsednik, a koji su to učinili kako bi poslali poruku EU o lošem stanju parlamentarne demokratije u Srbiji, još uvek se nisu jasno izjasnili o tome da li bi od sada trebalo u potpunosti bojkotovati rad parlamenta.

Narodni poslanici Maja Videnović i Balša Božović iz redova Demokratske stranke su pred početak jučerašnje svečane sednice Borutu Pahoru uručili materijal u kom se, prema njihovim rečima, mogu videti dokazi o tome da je parlamentarna demokratija u Srbiji “stavljena u džep Aleksandra Vučića”, što je, prema nekim reakcijama u javnosti, navodno razbesnelo predsednicu parlamenta Maju Gojković, koja je bila neposredni svedok uručenja ovog materijala predsedniku Slovenije.

Jedan od onih opozicionara koji su protiv bokota parlamenta je predsednik Nove stranke, Zoran Živković. Kako piše agencija Beta, Živković smatra da “bojkot parlamenta prizivaju oni koji žele da olakšaju posao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću”.

Živković je rekao i da je predsednica Skupštine Srbije, Maja Gojković, “nepodnošljiva”, ali da uvek postoje načini da opozicija pobedi.

Ima i onih predstavnika opozicije koji nisu bojkotovali ni jučerašnju sednicu – jedan od njih je predsednik LDP-a Čedomir Jovanović, koji smatra da “problemi koji postoje među nama tako neće biti rešeni”.

(Igor Besermenji, januar 2019.)