Na protestu “Jedan od pet miliona” u Beogradu večeras je zatražena ostavka ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara zbog loše situacije u zdravstvu i zbog posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i delegacije u vreme sezone gripa sterilnom bloku na hematološkom dečijem odeljenju u Institutu za majku i dete, javila je agencija Beta.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić rekao je Lončar i njegove kolege sa instituta nisu smele da dozvole posetu Vučiča i svite sterilnom bloku zarad političke kampanje i istakao da tada nije poštovan ni jedan medicicnski protokol kojim se štiti zdravlje te dece.

Protest 1 od 5 miliona održan u Beogradu 29. decembra

Foto: Facebook printscreen

On je kazao da je situacije u zdravstvu katastrofalna i na ivici kolapsa i da se samo nadljudskim naporima zaposlenih uspeva održati rad zdravstvenog sistema.

Psiholog Žarko Trebješanin rekao je da Srbiji ne trebaju novi Slobodan Milošević, ni Josip Broz Tito.

“Mi ne želimo da sjaše kurta, a uzjaše Murta. Mi jednostavno nećemo da nas bilo ko jaše. Upravo zato smo na ulici što nam je dozlogrdio kult vodje. Umesto kulta vodje nama je potreban jedna uredjena država gde postoji istinska podela vlasti umesto svemoćnog pojednica”, rekao je Trebješanin.

On je istakao da su Srbiji potrebne moćne ugledne institucije i efikasni mehanizmi kontrole vlasti umesto samovolje jednog čoveka vladavina prava, a umesto nepravde pravda.

Mi živimo u jednom propalom izopačenom društvu gde su uništene osnovne ljudske vrednosti, umesto kulture vlada primitivizam, umesto solidarnosti slave se bezobzirnost i egoizam i pohlepa”, rekao je Trebješanin.

Potpredsednica Demokratske stranke i odbornica u Skupštini Vršca Dragana Rakić obavestila je okupljene da je osnovana Asocijacija slobodnih odbornika koju čini 687 odbornika lokalnih samouprava iz čitave Srbije koji su kako je navela udružili snage i usmere delovanje na još jaču borbu protiv diktatorskog režima Aleksandra Vučića.

Njegova vlada razara sve zdravo i dobro, potire principe i gazi zakone, a naš je prioritet da zaštititimo gradjane i njihove interese” istakla je Rakić navodeći da su razumeli zahteve gradjana da se bojkotuju parlamenti.

Ona je kazala da pojedini odbornici nisu odoleli iskušenjima i ucenama i da danas sede u klupama ispred SNS, a da slobodni odbornici preturili mnogo toga preko glave i da su njihova svakodnevica pretnje otkazima, zastrašivanja, medijski linč, hapšenja, sudski procesi.

“Važno je da znate da je večeras sa vama 687 odbornika koji su rekli ne Vučićevoj diktaturi mi smo rekli ne mafiji strahu, ne kršenju zakona, ne gaženju slobode mi smo oni koji se nisu sklonili, pobegli, otišli, savili, prodali. Kolika je cena toga zna svako od nas pojedinačno najbolje, pogotovo to znaju odbornici koji dolaze iz malih sredina. Srbija je puna malih Vučića“, rekla je Rakić.

(Izvor: Beta)