Protesti “Stop krvavim košuljama” i “1 od 5 miliona” već duže od mesec dana uspešno se održavaju u Beogradu. Na desetine hiljada ljudi subotom se okuplja u glavnom gradu Srbije kako bi iskazali nezadovoljstvo opštim beznađem u društvu, odsustvom perspektive, nepravdom i raznim vidovima nasilja koja su sve veći problem za najveći deo stanovništva u Srbiji.

Već duže vreme najavljivani su i novosadski protesti, a sada je i potvrđeno da će prvi protest “1 od 5 miliona” u Novom Sadu biti održan u petak 18. januara 2019. godine kod platoa Srpskog narodnog pozorišta.

Aleksandra Jerkov i Nenad Čanak u Medija centru

Foto: Medija centar

Očekivano, političari iz različitih političkih stranaka na različite načine reaguju na proteste, a zanimljivo je i da na njih sasvim drugačije gledaju predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak i poslanica Demokratske stranke u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov, koja je 2012. godine bila kandidatkinja LSV-a za gradonačelnicu Novog Sada.

Jerkov, koja je LSV napustila pre 6 godina, pre nekoliko dana izjavila je da će Savez za Srbiju, iako formalno nije deo organizacije protesta, podržati proteste “1 od 5 miliona” u Novom Sadu, koje će, kako je najavljeno, organizovati mladi aktivisti, ugledni građani i intelektualci iz Novog Sada.

“Obaveza je svih stranaka da takav protest i takvu organizaciju Novosađana podrže. Mi živimo u gradu kom je gradonačelnik prepustio upravljanje gradom bratu predsednika Srbije Andreju Vučiću, gde predsednik Vlade Vojvodine negira i falsifikuje istoriju Vojvodine”, rekla je pre nekoliko dana Aleksandra Jerkov.
 
S druge strane, predsednik LSV Nenad Čanak ne veruje da iza protesta stoji bilo kakva šansa za boljitak, te smatra da oni nisu pretnja režimu Aleksandra Vučića:
 
“Ako pravite političke skupove toga tipa, morate imati političke zahteve. A vi, kada na svakom tom skupu imate samo govornike glumce i manje-višše estradne ličnosti, kada nemate nijedan politički zahtev, meni je to u nivou “hoćemo pet minuta na televiziji”. Jasno je da iza toga ne stoji jasan plan, nego je to “drmanje” tako po ulici od strane nekoga ko to organizuje”, rekao je Nenad Čanak i dodao da Aleksandar Vučić nema ozbiljnu alternativu na političkoj sceni.
 
(Igor Besermenji, januar 2019.)