Bivši član Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Aleksandar Olenik izabran je za predsednika nove političke organizacije Gradjanski demokratski forum, koja je osnovana danas u Beogradu, piše agencija Beta.

Olenik je, na konferenciji za novinare povodom osnivačke skupštine, naveo da su evropske integracije i “Srbija na zapadu” ono što najbolje definiše program Gradjanskog foruma.

Aleksandar Olenik govori na osnivačkoj skupštini "Građanskog demokratskog foruma"

Foto: Aleksandar Borda, Agencija Fonet

“Srbija na zapadu je ono što definiše našu politiku. Na taj način stavljamo tačku na 200 godina lutanja Srbije izmedju istoka i zapada”, kazao je Olenik.

Olenik je izjavio da je formiranje Gradjanskog demokratskog foruma, prvi korak u spajanju gradjanskih organizacija na lokalu, kako bi ukrupljavanjem gradjanske opozicije, došli do izražaja i imali ulogu na donošenje odluka i uticaj na društveno-političke dogadjaje.

“U ovom trenutku koalicija na vlasti je ‘proputinovska’ diktatura. Imamo jednu delimično organizovanu opoziciju, uglavnom nacionalističku, koja sama odlučuje ko je opozicija, a ko nije”, rekao je Olenik.

On je dodao da saveznici novog Gradjanskog foruma “nikako” ne mogu biti nacionalisti, bez obzira da li su na vlasti ili u opoziciji.

Olenik je istakao da je najveći problem u Srbiji Kosovo, a da je politika koja “gura glavu pesak” neuspešna.

“Baš ova vlast, koja je devedesetih sprovodila ratnu politiku, ima najveću moralnu odgovornost da dodje do sporazuma Beograda i Prištine. Ako to nije sposobna ona mora da se skloni i da taj zadatak ostane sledećoj Vladi”, naveo je Olenik.

Nova politička organizacija Gradjanski demokratski forum osnovana je danas u Beogradu a za predsednika je izabran Aleksandar Olenik, bivši funkcioner Pokreta slobodnih gradjana.

“Ono što definiše našu politiku je Srbija na zapadu, da stavimo tačku na politiku lutanja izmedju istoka i zapada i prema toj našoj politici čovek treba da bude u centru pažnje”, rekao je Olenik posle osnivačke skupštine.

Olenik je istakao da Gradjanski demokratski forum predstavlja treću političku alternativu koja je Srbiji neophodna.

(Izvor: Beta)