Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak otkrio je da ga je obezbeđenje Vojislava Šešelja fizički napalo u studiju televizije “Hepi”, a da ga je sam Šešelj vređao. Mediji su preneli da je malo falilo da dođe i do ozbiljnijeg incidenta. Povodom ovog događaja, predsednik LSV-a poručio je da se “neće povlačiti” pred radikalskim liderom.

Nenad Čanak je ovog vikenda, na pisarnici Skupštine Srbije, predao hašku presudu kojom je Šešelj kao ratni zločinac osuđen na deset godina zatvora, čime su stečeni uslovi da se lideru SRS-a konstatuje prestanak poslaničkog mandata. Vlada Srbije na čelu sa Anom Brnabić za sada ni na kakav ozbiljniji način nije osudila ili komentarisala Šešeljeva najnovija divljanja.  U međuvremenu, Vojislav Šešelj izazvao je niz incidenata, između ostalog izjavivši i da će SRS 6.maja održati miting u vojvođanskom mestu Hrtkovci, gde je Šešelj pre 26 godina podstrekivao progon hrvatskog stanovništva.

Ovim povodom, ispred Lige socijaldemokrata Vojvodine, za besermenji.com na nekoliko pitanja odgovorio je Aleksandar Marton, potpredsednik Izvršnog odbora te političke stranke.

Aleksandar Marton u LSV

Aleksandar Marton

IGOR BESERMENJI: Kako komentarišete napad radikalskog lidera Vojislava Šešelja i njegovog obezbeđenja na Nenada Čanka, ali i vređanje članova delegacije hrvatskog Sabora i gaženje zastave susedne zemlje?

ALEKSANDAR MARTON: Vojislav Šešelj je paradigma svega onog katastrofalnog što se našoj zemlji dogodilo od 1990.godina, pa na ovamo. On je oduvek bio klasičan sejač mržnje i straha. Presuda Sudskog mehanizma u Hagu, kojom je Šešelj zbog učestvovanja u progonu i pozivanju na progon hrtvatskog stanovništva u Sremu, osuđen na deset godina zatvora, potvrda je svega onoga što smo mi o Šešelju znali. I napad na Nenada Čanka, uvrede Aleksandre Jerkov, psovke upućenje delegaciji hrvatskog Sabora i gaženje hrvatske zastave, samo su kockice u mozaiku opasnog Šešeljevog pristupa politici. Dražava to mora da prekine! Ako je država?

IGOR BESERMENJI: Kakvu poruku građanima Srbije, ali i Evropskoj uniji, šalje za sada mlaka reakcija vlasti na najavu Srpske radikalne stranke da će 6. maja organizovati miting u Hrtkovcima, mestu u kom je Vojislav Šešelj pre 26 godina počinio ratni zločin?

ALEKSANDAR MARTON: Najava održavanja skupa u Hrtkovcima nova su provokacija Šešelja. On poznaje samo takav vid političke borbe. Skup u mestu u kojem je pre 26.godina izneo svoje ideje ”krvi i tla” je sramotan i mora biti zabranjen. Nažalost, reakcija države je mlaka, pominje se zabrana tog skupa, ali sve je to vrlo stidljivo i doprinosi šešeljizaciji društva, baš onako kako je to bilo devedesetih godina. Reakcija mora biti jasna i brza. LSV će braniti građane Hrtkovca. To je sigurno!

IGOR BESERMENJI: Zbog čega postoji opšti utisak da vlast, uprkos mlakim osudama za javnost, u principu prećutkuje i žmuri na skandalozne izjave i najblaže rečeno neprimereno ponašanje većine viđenijih pripadnika Srpske radikalne stranke?

ALEKSANDAR MARTON: Bojim se da političari na vlasti sve rade u cilju očuvanja rejtinga. Od 1991.pa na ovamo u javnosti je stvorena percepcija da je ratni zločin svojstven nekim drugim narodima, ali ne i našem, pa i Šešeljeva presuda može da našteti takvoj slici. Politika vlasti je, očito, da se o tim ratnim dešavanjima, kao i o samim presudama za ratne zločine, malo i tiho priča, a ako se priča sve se svodi na relativizaciju. Takva politika je veoma pogrešna i šteti interesima naše države.

IGOR BESERMENJI: Ukoliko do radikalskog mitinga u Hrtkovcima ipak dođe, kakva će biti reakcija Lige socijaldemokrata Vojvodine?

ALEKSANDAR MARTON: LSV je oduvek branila Vojvođane. Bilo je tako i 1992.godine kada smo u Hrtkovicma branili naše komšije, tako će biti i 2018.godine. Još pre 26 godina smo parolom jasno poručili ”Nećemo da se delimo, nećemo da se selimo”. Mi smo uvek bili jasni. Protiv fašizma i šovinizma ćemo se uvek snažno boriti!

IGOR BESERMENJI: LSV će ovog leta proslaviti 28 godina postojanja. Da li imate utisak da je boriti se protiv fašizma i šovinizma u političkom životu Srbije jednako važno (i zahtevno) koliko i pre 20 i više godina?

ALEKSANDAR MARTON: Ta borba će još dugo trajati. Mi smo prepoznati kao partija koja baštini tekovine antifašističke borbe. Ne dozvoljavamo relativizaciju događaja u Drugom svetskom ratu, ali i ratovima devedesetih godina. Stvari smo oduvek nazivali pravim imenima i to ćemo i nastaviti. Fašista je fašista i tu nema izmišljanja nekih novih izraza. Još snažnije ćemo se boriti za to da država počne da radi svoj posao i da počne da kažnjava fašiste i ekstremiste. Srbija neće biti normalna država, a društvo u njoj neće biti zdravo, dok se ne raskrsti sa tolerisanjem protivustavnog i protizakonitog ponašanja pojedinaca na javnoj sceni.

IGOR BESERMENJI: Kada će Narodna Skupština Republike Srbije zaista i početi da liči na telo koje po svojoj definiciji jeste?

ALEKSANDAR MARTON: Videlo smo šta se u Skupštini dešavalo. Šešelj seje mržnju, poslanici se smeju, gaze se zastave, ljudi vređaju… Na sve to predsednica Narodne Skupštine kaže da ne zna kako da kazni Šešelja. Neverovatno. Za početak administrativni odbor mora postpupiti po Zakonu o izboru narodnih poslanika i oduzeti mandat narodnom poslaniku koji je osuđen na deset godina zatvora. Koliko vidimo za tako nešto nema spremnosti. Očito je da je mnogima u interesu da Srbija ostane zaglavljena u ovoj mutnoj bari u kojoj oni očito lakše prolitički žive. Naravno, sa ovim se ne treba miriti i borba za zdravu državu se mora nastaviti!

(Igor Besermenji, april 2018.)