Igor Besermenji

Vodič za sve ucenjene glasače Srbije.

Pre nekoliko godina, na samom početku svojih dvadesetih, radio sam na jednoj lokalnoj novosadskoj televiziji kao novinar i voditelj političke emisije, kao i vesti. Dakle, bio sam tada vrlo mlad i nije svima bilo prihvatljivo što kao „balavac“ u nekoj emisiji sedim preko puta političara i postavljam im pitanja. Prosto, neki su smatrali da tome nisam bio dorastao. A opet, drugima sam bio odličan. Neki treći, poput jednog mog profesora, mislili su da „izlazim na televizoru“ samo kako bih prošetao dobre kravate i širio krug kontakata idući po raznim događajima i prijemima (networking po novogovoru), što je on izgleda smatrao nečim negativnim. Odavao ga je ton kojim mi je to rekao pred drugim studentima. A, neki četvrti, mislili su da vodim sve te emisije u ne naročito dobrim odelima i da valjda zaslužujem bolja.

U ovoj četvrtoj grupi bio je i jedan lokalni političar, koji će mi poslužiti kao lajtmotiv za ovaj Vodič za sve ucenjene glasače Srbije. Neću mu pominjati ime, jer to ne bi bilo pristojno, ali i zato što mi u principu, čovek nije ništa loše uradio. Samo je hteo da nosim bolja odela i imam malo više para. I, na kraju krajeva, suštinski, njegovo ime je potpuno nevažno za ovaj kratki Vodič koji će možda pomoći svim ucenjenim glasačima pred izbore u Beogradu.

Naime, nakon što se kao i bilo koje druge srede emisija „Bez cenzure“ završila, gost (lokalni političar – junak ovog Vodiča) i ja napustili smo studio i krenuo sam da ga ispratim, kao što bih to činio sa svakim drugim gostom. Pošto se emisija emitovala u noćnom terminu, bilo je sigurno već između 21.30 i 22h kada sam ga ispraćao do njegovog automobila. Dakle, mračno. Nije bilo nikoga u blizini, prilično tiho i nismo mnogo ni govorili. Do jednog momenta kada je odjednom nastao kuršlus – on s šakom duboko u džepu mojih pantalona, ja je izvlačim napolje. Njegova šaka opet u mom džepu, ja je opet izvlačim napolje. Tek iz nekog trećeg puta shvatio sam da on nije bio praznih šaka, tako da možete da zamislite šta mi je sve u međuvremenu padalo na pamet u tim trenucima. Naime, on je u šaci imao zgužvanih 100 evra, a u jednom trenutku me je pitao i da li hoću 200. Tako smo se mi gurkali u mraku barem dobrih pet minuta. U biti, bila je to jedna vrlo komična situacija u kojoj se sva komunikacija uglavnom svodila na njegovo UUUUZMIII i moje NEEEEE i gurkanje šakama u nezgodnom predelu mojih pantalona. Ali, najbolji deo tek dolazi. Čovek shvata da moja odela i nisu baš neka svetska klasa, pa mi predlaže sledeće – da mi on lepo kupi odelo u Parizu, onakvo k’o što Bog zapoveda, ali i još nešto. Original muški parfem. Dobro ste pročitali. Original muški parfem. Ne znam na šta sam mirisao te večeri pa je tako odlučio. Dakle, 100 evra (200 ako mi je malo), odelo iz Pariza i original muški parfem bili su ponuda za mene.

Znam, i nije baš neko poređenje, vaše paštete i čipsovi stoje s jedne strane, a moje odelo iz Pariza i original muški parfem s druge. Dakle, dvojbe nema, imao sam bogatiju ponudu. Ali, po onoj dobro poznatoj koja kaže okreće se kolo sreće, danas vi imate svojih pet minuta. I zato ih pametno iskoristite. Vaši su koraci sledeći:

  • Uzmite im sve paštete
  • Uzmite im sav čips
  • Uzmite im sav drugi sadržaj iz paketa
  • Uzmite im i novce (nema veze što nije 100 ili 200 evra, biće za dve godine)
  • Ali, glasajte po svojoj volji. Jer, sutra će zavući šake u džep i vašoj deci, kao što su i vama. Junak moje priče meni barem ništa iz džepa nije izvukao, oni vama jesu.

Dakle, ne osećajte se loše, nimalo. Uzmite im sve što donesu. Ali, glasajte po svojoj volji, jer sasvim sam siguran da se u biti ne osećate sasvim prijatno što je tako kako je. I, sada se zapitajte da li želite da se sutra tako osećaju i vaša deca. Znam da je teško u Srbiji danas. I zato im uzmite sve što donesu. Ali, glasajte po svojoj volji.

A, ja? Nije bilo ništa ni od odela iz Pariza, a ni od original muškog parfema. Te noći, ja sam se kući vratio sa 100 evra u džepu, samo zato što nisam imao više volje da se gurkam u mraku. Već sutradan, tih 100 evra bilo je u koverti isporučeno u centralu stranke kojoj pripada junak ove priče. Nismo se više čuli. A vi ne sledite moj primer, nego im uzmite sve. Ali, glasajte po svojoj volji.

(www.besermenji.com , mart 2018).