Na jednoj od naslovnih vesti istaknutih na sajtu SNS-a, piše kako Aleksandar Vučić poručuje: “Cela Srbija je moja kuća”. Ipak, on i njegove pristalice koje vrše nadzor nad građanima i ograničavaju im slobodu kretanja, ovih dana u svim gradovima koje obilaze ponašaju se kao nepozvani i neželjeni gosti.

Aleksandar Vučić govori u kampanji Budućnost Srbije

Foto: SNS.ORG.RS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovih dana putuje po Srbiji – naime, on se nalazi na turneji čija potreba nije najjasnija, kao što nije najjasnije ni u kom svojstvu Aleksandar Vučić nastupa na pomenutoj turneji, nazvanoj “Budućnost Srbije” – da li kao predsednik Srbije, ili kao predsednik Srpske napredne stranke?

Nije poznato ni koliko Vučićeva turneja košta, ni kome je tačno namenjena – da li se Vučić obraća svim građanima Srbije ili svojim biračima?

A, najmanje od svega je poznato zbog čega je na turneju krenuo baš sada – da li zbog masovnih antirežimskih građanskih protesta koji se gotovo svakodnevno održavaju širom Srbije, ili zato što se, možda, priprema za vanredne parlamentarne izbore, koje će opozicija, ukoliko do njih dođe, po svemu sudeći da bojkotuje?

Bilo kako bilo, deluje kao da je Vučićeva turneja organizovana preko noći – drugim rečima, kao da je neki od njegovih savetnika odjednom odlučio da bi još sati emitovanja Vučićevih govora na režimskim televizijama bila dobra ideja. S tim u vezi, nema sumenja da je Vučićeva “Budućnost Srbije” odgovor na nešto – ili na masovne građanske proteste, ili na konsolidaciju opozicione scene, ili na napuštanje parlamenata od strane najvećeg dela opozicije, ili na približavanje dana kada će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori, a prema rečima Stanislave Pak iz SNS-a, ta odluka biće donešena u nedelji pred nama.

Moguće je i da je Vučićeva turneja odgovor na sve gore pomenuto, da savetnici SNS-a shvataju da im posao od sada postaje samo teži i da više nema lakih dana za Vučićev režim.

Međutim, Vučićev odgovor koji su pripremili u vidu pomenute turneje, za sada izgleda veoma loše. Vučića dočekuje (ne)očekivano mali broj građana, a kada se uzme u obzir i javna tajna da je najveći deo onih koji dolaze na putujuće turneje SNS-a primoran da bude tu, da li zbog rešenog pitanja posla ili druge vrste privilegija zbog kojih su dali podršku vladajućoj stranci, onda je slika Vučićeve turneje još lošija.

U javnosti se pojavio i skandalozni snimak iz Pančeva, koji definiše autoritarni karakter Vučićevog režima, ali i strah i ograničenu slobodu s kojima Vučićeva podrška svakodnevno mora da živi. Na snimku se čuje čovek koji pita žensku osobu, očigledno zaduženu za nadzor prisutnih, kada će smeti da napusti Vučićev miting, na šta mu ona odgovara: “Ako napustite, ja moram da vas slikam da ste napustili, a vi kako god hoćete”. Dok traje njihov razgovor, u pozadini se čuje govor Aleksandra Vučića. Snimak pogledajte klikom na link u tvitu narodne poslanice Ljupke Mihajlovske.

Učešće u Vučićevoj turneji uzela je i premijerka Ana Brnabić i – bolje da nije. Premijerka je održala jedan sadržinski prazan i suštinski mučan govor, u kom je, povrh svega, pokazala i da joj javni nastup nikako ne ide od ruke, pa se mučila sa sastavljanjem rečenica. Naravno, nije bilo za očekivati da preskoči pohvale na račun Aleksandra Vučića, a kako je sve to izgledalo u izvođenju Brnabićeve, pogledajte klikom na link u tvitu novinara Marka Dragoslavića.

Problemi u SNS “raju” sve su očigledniji za sve njegove žitelje.

(Igor Besermenji)