Kada sam se pre desetak dana probudio i video da je izvesni novonastali internet portal “Istraga” objavio tekst u kojem me naziva vojvođanskim separatistom i jednim od vođa protesta u Novom Sadu, guglao sam njihov sajt u naivnom pokušaju da saznam o kakvom se portalu radi, kao i ko je autor tog propagandnog teksta.

Igor Besermenji na sajtu Istraga.rs

Foto: Printscreen/Istraga.rs

Odgovor na prvo pitanje dobio sam samo delimično – bilo je nesumnjivo da je reč o svojevrsnom internet pandanu neslavnom Informeru ili, recimo, Srpskom telegrafu. Verujem da sam vam ovim sve rekao, ali da ipak pojasnim – “Istraga” je puna tekstova čiji se zaključci baziraju na mišljenjima i preptostavkama anonimnih autora, a sve to pakuje se u groteskne teorije zavere i začinjava senzacionalističkim naslovima. Ipak, sve ostalo nemoguće je saznati jer nisu izneti nikakvi podaci o portalu, nema impresuma, nema redakcije – ispod tekstova nema ni potpisa osobe koja je sprovela “istraživanje”.

Samo neki od naslova ovog propagandnog portala glase ovako: “Dosije Zdravko Ponoš: Da li je Zdravko Ponoš agent CIA?”, “Ko je Vuk Velebit? Da li se stvara novi Otpor?”, “Separatizam i protesti u Novom Sadu! Ko je Igor Besermenji?”, “Hana Adrović jedan od lidera protesta u Beogradu simulira oralni seks u klubu”; itd.

Vuk Velebit na sajtu Istraga.rs

Foto: Printscreen/Istraga.rs

Na moje iznenađenje, ispostavilo se da portal postoji već nekoliko nedelja – Vice ga naziva “botovskom bazom za blaćenje novinarki u Srbiji”, dok je Nezavisno društvo novinara Vojvodine upozorilo da se radi o jednom od “botovskih sajtova koji za račun vlasti blate profesionalne novinare” i piše da je sajt već napadao novinarke Jovanu Gligorijević, Draganu Pećo i Hanu Adrović.

I mada mi je povod za nastanak jednog botovskog sajta za blaćenje novinara jasan – značajna uloga koju novinari imaju u odbrani slobode u Vučićevoj Srbiji, uzrok je ono u čemu treba tražiti odgovor na svaku dilemu, ukoliko zaista želimo da je rešimo. Osim toga, “Istraga” napada i druge građane i predstavnike opozicije.

Šta bi mogao biti uzrok nastanka i rada “Istrage” i njenog fejsbuk pandana u vidu grozomorne botovske fejsbuk stranice nazvane “Srbija NAŠA zemlja”, putem koje se brutalno vređaju i napadaju nezavisni mediji i novinari, ali i članovi opozicije i drugi građani?

Printscreen fejsbuk stranice "Srbija NAŠA zemlja"

Foto: Printscreen/”Srbija NAŠA zemlja”

Uzrok je najverovatnije nervoza u redovima onih kojima je danas u Srbiji dobro. Panika. Neka teška muka, uglavnom. A, to su ipak relativno uski krugovi vladajućih i njima podređenih medija i novinara i ostalih koji su za njih interesno vezani. Rekao bih da propaganda u štampanim medijima verovatno više ne donosi dovoljno dobre rezultate i da se nečiji rejting ljulja pod pritiskom neispunjenih obećanja, mučnog života nepodobnih građana u Srbiji, kao i masovnih antirežimskih protesta na koje građani dolaze u hiljadama i desetinama hiljada, uprkos hladnoći i virusima. Proleće je maltene “iza ćoška”, a proleće znači i lepo vreme, duže dane i prijatne uslove za šetnju i, uopšte, boravak na ulici. Moguće je i da se unapred uvežbavaju novi načini za obračun sa neistomišljenicima nakon, u budućnosti od strane nezadovoljnih građana bojkotovanih izbora, posle kojih je veliko pitanje kako će Srbija izgledati i svakodnevno funkcionisati. Da više nema lakih dana za vladajući režim, pokazuje i suštinska praznina Vučićeve kampanje “Budućnost Srbije”, tokom koje svoje interesno vezane pristalice moraju da zadržavaju prisilom i korišćenjem pretnji dok Aleksandar Vučić ne završi svoj govor, a o čemu više možete da pročitate putem ovog linka.

Dakle, uzrok nastanka botovskog portala “Istraga”, ali i rada stranica poput “Srbija NAŠA zemlja” treba tražiti u nervozi i rastućem nezadovoljstvu onih koji su za sebe prigrabili privilegije života u Srbiji, kojom danas suštinski upravlja jedan čovek i kojima je, dok je tako, sasvim dobro. Ipak, čak ni njihove interesne pristalice u redovima “običnih” građana više ne mogu da izdrže pretnje i život u kontrolisanim uslovima SNS laboratorije u koju je pretvorena cela zemlja i očigledno izražavaju sve veće nezadovoljstvo postojećim stanjem.

(Igor Besermenji)