Nije Srbija u poslednjih deset godina imala političara na vlasti koji je s pozicije nekog sa najviše moći u rukama ovako omalovažavao, vređao, nipodaštavao i ponižavao građane kao što to već godinama unazad radi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Neki se građani već dugo pitaju gde su i zbog čega ćute psihijatri Srbije. I ima istine u tome da Vučićevo ponašanje u javnosti odavno nije ni normalno, ni primereno jednom šefu države. Svi to vide. Ali, u pitanjima koja se tiču politike i države, kontekst je možda i najvažnija kategorija u postavljanju analize stanja. A, Vučića nema van konteksta u kojem posmatramo Srbiju, kao što ni o Srbiji nije moguće govoriti zaobilazivši okvir političke elite koja je vodi.

Aleksandar Vučić

Foto: Printskrin/YouTube

Vučić, kada građane javno etiketira kao budale, neradnike, izdajnike i špijune, a to svakodnevno radi, čini to znajući da je najveći deo Srbije koja njega zanima zagledan u rijaliti programe Zadruga i Parovi, gde se učesnici u tim suludim rijaliti igrama svakodnevno dele na privilegovane i sluge, gazde i robove, kraljeve i zatvorenike, bogataše i siromahe i gde su im, shodno tome, dodeljene uloge u tom zatvorenom i izolovanom svetu, a u odnosu na koje ih posmatra i o njima prosuđuje frenetično i zagledano građanstvo koje zanima Vučića. I ne samo prosuđuje – troši milione dinara po serijalu glasajući za svoje favorite.

Zna to Vučić, a znaju i psihijatri. Zato ćute. Jer, stvari su odavno otišle predaleko i Srbiju više nije moguće razumeti van konteksta građana čiji su umovi i životi dobrim delom zaokupljeni dešavanjima u pomenuta dva rijalitija. Nigde u Evropi rijaliti ne igra ovako važnu ulogu u kreiranju stvarnog rijalitija – realnosti koje živimo, kao što je to slučaj u Srbiji, niti su ti programi u drugim zemljama u toj meri vulgarni i potpuno ogoljeni (necenzurisani) prilikom emitovanja, kao što je to slučaj sa Zadrugom i Parovima.

M’rš stoko raspala jebem ti sve, pička ti materina!

Mr’š ti jeftina kurvo, pušiš kurčeve za 20 evra!

Ovo je deo redovnog dijaloga među učesnicima ovih programa u Srbiji, koji se emituje i u sred dana, za vreme ručka, verskih praznika… Mediji su pre nekoliko dana izveštavali o tome i da je jedna učesnica Zadruge drugoj poručila da će njen (punoletni) sin oduzeti nevinost njenom sinu (bebi koja boravi u istom tom rijalitiju) silovanjem. A, bilo je i rijaliti starleta koje su se u tim programima hvalile da su članice Srpske napredne stranke i pretile ostalim učesnicima svojim vezama sa političarima i sudijama. Da li je sve to što ovi ljudi iznose istina, manje je važno. Bitno je to što njihove dileme, problemi i rasprave završavaju na naslovnim i šarenim stranama domaće štampe i nema tog psihijatra koji može da pomogne posle dugogodišnjeg mentalnog silovanja siromašnih, uplašenih, u Srbiji izolovanih, onemogućenih da putuju i dobrim delom funkcionalno nepismenih građana, koje pritom najviđenija i najmoćnija osoba na malim ekranima (predsednik Srbije), svakodnevno vređa i naziva neradnicima i krivcima za sve suštinske probleme koje imaju kao građani Srbije.

Na njegovih devet TV ekrana koje drži u uredu ima sasvim dovoljno prostora za fore i fazone iz Zadruge i Parova. I neko ih, očigledno, sve marljivo zapisuje.

(Igor Besermenji, autorski tekst objavljen na portalu Autonomija, oktobar 2018.)