VIŠAK SAMOPOUZDANJA KOD SRPSKE VLASTI

Igor Besermenji na Petrovaradinskoj tvrđavi

Igor Besermenji

Najlakše je gaziti tamo gde se već gazilo. Aleksandar Vučić je svojim primerom dao do znanja ostalima iz državnog vrha, ali i pripadnicima javnog života koji su bliski njemu i njegovim saradnicima, da je vređati i ponižavati građane sasvim u redu. Tužno je i ružno što reči poput “gubitnici”, “bednici”, “nesposobnjakovići”, “larve i crvi”, “kreteni”, građanima olako upućuju višedecenijski političari i državni funkcioneri, među kojima su malobrojni oni čija se dužina radnog staža van politike može meriti sa prosečnim stečenim stažom čoveka na početku 30-ih godina. Ne znam da li bi im možda trebalo zavideti na tolikoj količini samopouzdanja i bahatosti – s obzirom da se ovde višak samopouzdanja i bahatosti smatra snagom i znakom uspeha. Verovatno zavisi iz koje perspektive je posmatrano.

UDVORICE IZ SVETA POLITIKE, MEDIJA, SPORTA, KULTURE…

Skupu ćemo mi cenu i dalje plaćati udvoričkom mentalitetu koji se ovde uspostavlja kao navodno jedina garancija opstanka. Sve dok većina onih koji bi nešto i rekli, ali ipak u poslednjem trenutku zaćute, tu i tamo aplaudiraju “nepolitičkim” činovima i karijernim dostignućima raznih pripadnika naše intelektualne, kulturne, medijske, sportske (birajte koju god) elite, a koji su neutralnost navodno kupili samim tim što nemaju partijsku knjižicu, mi ćemo hraniti udvorički mentalitet u Srbiji. Kreteni ste vi i bednici za sve njih koji stoje uz ovu vlast, ne nužno u stranačkim prostorijama, ali gde god drugde zatreba – na prijemima (puno smo zahvalni što ste nas pozvali), u emisijama (veliko hvala što ste se odazvali) i raznim drugim događajima gde jedni druge tapšu po ramenu i usput ponosno kažu – ma, mene ne interesuje politika, ali Vučiću stvarno svaka čast. Za sve te tog profila vi ste larve i bednici. A vi i dalje gledajte njihove filmove i njihove emisije i idite na njihove utakmice i čitajte njihove knjige i novine.

Za sve te što na nameštenim konkursima za raznorazne projekte dobijaju novce, za sve novinare koji ih prekomerno pozivaju u svoje emisije da pričaju o svemu i svačemu ne bi li ostali u trendu i van Dnevnika 2 i Nacionalnog dnevnika – za sve njih ste gubitnici, jer udvorički mentalitet im nalaže da makar i prećutno gaje takav stav prema vama. Ne može se smeškati pred licem koje vas ponižava svakodnevno i istovremeno biti neutralan ili na bilo koji način blizak građaninu Srbije, odnosno malom gubitniku. Ne biti član stranke ne znači biti i politički neopredeljen ili neutralnog stava. Svako ko se ovim današnjim državnim funkcionerima, koji neskriveno ponižavaju građane, obraća sa nekakvim prekomernim poštovanjem, zbog svog posla, pozicije ili nekog drugog ličnog interesa, i te kako se samim tim činom politički opredelio.

UDVORIČKI MENTALITET KOJEM PLAĆAMO VISOKU CENU

U toliko se svakodnevnih i naizgled bezazlenih ili manje značajnih situacija može primetiti koliko postoji problema u društvu koje nam, zaista, niko drugi, uključujući i vlast, ne može rešiti bez promena u redovima samih građana. Odnosno, da budem bolno realan, dok ne-udvorice ne postanu aktivnije u društvenom životu od udvorica, jer udvorice teško da će se ikada promeniti. Udvorica će odobriti postavljanje neuglednih najlonskih improvizovanih tezgi bilo gde u gradu. Udvorica će podržati inicijativu da se na svoju ruku truju ulični psi i mačke, jer je tako lakše rešiti problem lutalica. Udvorica će odobriti bezobrazno širenje kafića na Štrandu do tog nivoa da za posetitelje više i neće biti slobodnog mesta na pesku. Udvorica kojeg baš zabole za knjige otići će na Sajam knjiga kad još malo budu delili džabe krave i živinu, iako će znati da se to džabe deli samo zato da bi brojka o nikad većoj poseti uglednoj manifestaciji u doba te i te vlasti osvanula na režimskoj televiziji. Udvorica će vas klevetati lokalnom SNS šerifu zbog statusa koje pišete na društvenim mrežama i ponosno čekati unapređenje u stranci zbog toga što je nekog zajebao i zagorčao mu život. Udvorica će sutra podržati poziv da se Niš degradira u selendru zbog toga što nije mogao da začepi usta preglasnim građanima koji su ustali protiv trenutne republičke vlasti. I tako dalje…A sve zbog širenja kruga kontakata, plate, ili nekog unapređenja.

Zato, crve mali, progovori, piši, izađi na ulicu i budi to što jesi. Budi ne-udvorica. I budi ponosan na sebe.

(Igor Besermenji, autorski tekst objavljen na portalu Autonomija, april 2018.)