Igor Besermenji na Petrovaradinskoj tvrđavi

Igor Besermenji

Postoje samo dve veće štete od toga što se Vojislav Šešelj, premda možda ne više tako uspešno, slobodno bavi politikom u Srbiji. Prva je vlast Srpske napredne stranke, koja ne samo da mu sedenje u parlamentu odobrava uprkos presudi Međunarodnog suda pravde da se radi o ratnom zločincu (Ana Brnabić kaže, ne zna šta mi to uopšte od nje očekujemo), već i njegove fašističke i šovinističke ispade smatra poželjnom distrakcijom. Druga veća šteta je Dragan J. Vučićević. A jedini razlog zbog kojeg su oni veće štete od Šešelja – leži u činjenici da oni u rukama imaju svu vlast i skoro celokupan medijski prostor u Srbiji, dakle realnu moć da naprave veću štetu od one koju Šešelj, dokazani šovinista, bezuspešno najavljuje (ministar Stefanović tvrdi da radikalskog mitinga u Hrtkovcima neće biti).

Ali, zato Vučićev pokušaj Gebelsa, DJV, nastavlja da brutalno vređa i ponižava građane na svojim naslovnim stranama, u kolumnama i člancima svojih navodnih novinara i saradnika, a ustvari polaznika svoje nakaradne škole kvazinovinarstva. Nebojša Stefanović zna da je šteta koju Vučićević proizvodi svakodnevnim sejanjem mržnje i pretnjama slobodomislećem delu stanovništva kroz list koji i dalje kupuje veliki broj građana Srbije – mnogo veća. Vučićević je naime građane koji od vlasti traže da se Šešelju po presudi Međunarodnog suda pravde koja ga definiše ratnim zločincem oduzme poslanički mandat, u svojoj kolumni između ostalog nazvao “žutim ološima” i “moralnim pederčinama”, a uz afirmativnu poruku za ratnog zločinca – “Svi smo mi Šešelj”. Imajući u vidu da je Vojislav Šešelj imao u planu da se sa saborcima pojavi u Hrtkovcima i na taj način ponizi građane Srbije hrvatske nacionalnosti, ali i činjenicu da su njegovi radikali brutalno vređali i pretili poslanici Aleksandri Jerkov, koristeći se rečnikom fašizma i šovinizma, nema druge nego zatražiti od ministra Nebojše Stefanovića da se Dragan J. Vučićević, zajedno sa Šešeljem, ispita o istom trošku. U svom autorskom tekstu, Vučićević je brutalno izvređao građane Srbije, novinare, opoziciju i istaknute pojedince samo zato što se ne uklapaju u njegovu viziju o Srbiji u kojoj šešeljevci vršljaju u tenkovima, a svi kojima to smeta – pakuju kofere.

Drugim rečima, Vučićević je rečnikom brutalnih psovki koje nikako ne priliče nekom ko sebe naziva novinarom, izvređao i pokušao da ponizi sve one koji misle drugačije od njega. On je porukom “Svi smo mi Šešelj”, kako glasi naslov tog teksta, uputio nedvosmislenu podršku osuđenom ratnom zločincu koji tvrdi da je pre samo nekoliko dana u Beogradu gazio hrvatsku zastavu i time prekršio član 49. Ustava Republike Srbije koji definiše da je zabranjeno izazivanje i podsticanje verske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti. Drugim rečima, Vučićević koristi prostor koji ima u svojim prodavanim novinama da promovisanjem šešeljizma i pisanjem afirmativnih tekstova o njegovom liku i delu, podstiče mržnju kod drugih građana Srbije.

Budući da je Vučićević i do sada prolazio nekažnjen nakon brojnih javnih ispada, teško da možemo očekivati da mu neko stane na put. Naprotiv, verovatnije je da ćemo još neko vreme čitati odbrane Šešeljeve u Informeru. Imajući u vidu da se zna da je Informer režimski medij, time je sve rečeno i o tome koliko je Šešeljevo ponašanje navodno neprihvatljivo za Vučićevu isto tako navodno proevropsku vlast. Ostaje nam samo da, jednom kada ova nakaradna državno-medijska struktura bude prošlost, kao Amerikanci 1945. u Berlinu pokušamo da pronađemo i spasimo nešto od tajnih rukopisa i dnevnika propagandista ove vlasti i potom se postaramo da isti završe u istorijskim knjigama kao najgori primer propagande u novijoj istoriji ne samo ovih prostora. Kako sada stvari stoje, moraćemo dobro da se potrudimo da takve dokumente, ako ih ima, spasimo, jer bes građana je sve evidentniji. Šovinisti, fašisti i propagandisti, ne krijte se više iza Vojislava Šešelja, jer vi svi do jednog zaista i jeste izašli iz njegovog šinjela.

(Igor Besermenji, autorski tekst objavljen na portalu Autonomija, april 2018.)