Igor Besermenji

PRANJE ALEKSANDRA VUČIĆA

Moderna bajka o pranju biografije Aleksandra Vučića odavno se pretvorila u dramu kojoj, hteli to ili ne, svi prisustvujemo.

O osnivanju Srpske napredne stranke raspredale su se razne priče i ako ćemo da budemo realni prema sebi, znamo da se u Srbiji odgovori teško dobijaju. Drugim rečima, verovatno nikada nećemo saznati punu istinu, jer istina k’o istina, malo kome odgovara. A, da se radi o velikom licemerju u kojem je najvećem delu naroda dodeljena uloga klovnova, u to nema sumnje.

MANIPULACIJA

Jedna od strategija manipulacije ljudima koje navodi Noam Čomski jeste i postupnost nepopularnih promena koje se, da bi se sprovele uspešno, uvode na mala vrata ili na kašičicu. Baš tako smo i mi kusali sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nekada nepopularnog odbeglog radikala. Malo po malo, prvo smo ga vrhovima jezika lizali uz pomoć onih najmanjih, plastičnih kašičica za šećer, rekli hm pa i nije ovo tako loše, da bismo se danas davili kutlačama vučićevštine.

Možda smo zaboravili, ali pranje Aleksandra Vučića odvijalo se sasvim transparentno i pred našim očima, gle iznenađenja – na Pinku! To čisto da se podsetimo zbog čega ružičasta televizija traje li traje. Prosto – svakom je dobra, svakom je potrebna i svakom je na usluzi. Iako će se možda nekom učiniti kako je Pink neskrivenim i nikad većim poltronstvom zauvek izabrao „stranu“ i vezao se za naprednjačku suknju, mi to ne možemo znati sve dok vlast Aleksandra Vučića ne bude pobeđena. Tek će nova vlast, jednog dana, svojim odnosom prema Pinku pokazati da li će ova televizija ostati bez svog božanskog statusa u Srbiji.

Skeptičan sam, odmah da kažem. Radi se o najveštijem mehanizmu za ispiranje mozgova građana Srbije koji odgovara svakom vladaru i svakoj stranci koji građane smatraju nesposobnima i nedostojnima. Ali, videćemo. U svakom slučaju, načekaćemo se da vidimo „i to čudo“.

PLES DO SNOVA

Elem, u zimu i rano proleće 2009. godine, tada sveži naprednjak a odbegli radikal Aleksandar Vučić je u vreme “strašne vladavine” Demokratske stranke, kakvom je danas SNS bot mašinerija predstavlja, na Pinku u najgledanijim terminima, slobodno igrao kolce i plesao sambu, rumbu i ča ča ča u emisiji indikativnog naziva po Vučićevu buduću političku karijeru – „Plesom do snova“. Zamislite da današnja vlast i Mitrović dozvole takav marketing na najgledanijoj televiziji nekom od lidera opozicije? Nema šanse!

Zavodljivim koracima i senzualnim mešanjem kukovima na plesnom podijumu, nova verzija Vučića se javnosti predstavljala mesecima, a radikalni Aleksandar postajao je stvar prošlosti. Sve to na oči Demokratske stranke koja je u to vreme već lagano počela da gubi tlo pod nogama.

Plesao je Vučić na Pinku do ostvarenja svojih snova. Pleše i dalje. Na istom mestu, u isto vreme, televizijskim rečnikom rečeno. Nije bilo potrebe da se bilo šta oko SNS-a događa iza zavese, stoga manimo se teorija zavere. Vučić je opran na naše oči, sa našom dozvolom i našom odlukom. Gledali smo i glasali, baš kao što to činimo i danas.

(Autorski tekst objavljen na portalu Autonomija, april 2018.)