Igor Besermenji

U prepisci sa kolegom, rekoh po prvi put ono što je zabranjeno reći – da bih voleo da mogu da kažem da će biti bolje, ali da ni sam više nisam siguran da li u to verujem. Zbilja, teško je u Srbiji uvek hodati pravolinijski i zadržati potpunu sposobnost koordinacije i kontrole, pa tako ponekad iz stomaka stignu osećanja koja bismo, da možemo, zauvek izbegavali. Neizvesnost. Nemir. Bes.

Pošto su manje-više sve analize o izborima u Beogradu napisane, ostaje nam da razmišljamo o onome što sledi, a što može biti dobro ili ne. I, zavisi, ponovo, dobrim delom, ipak i od nas samih. To je deo koji se izgleda uvek zaboravlja. Nema sumnje da je konstantno vraćanje na početak jedan iscrpljujuć proces u kojem niko ne uživa. Vreme jeste novac, to je najveća istina ikad rečena. Niko ne uživa investirajući vreme u naizgled unapred izgubljene bitke. A svaka izborna bitka u poslednjih nekoliko godina, da budemo sasvim iskreni, izgledala je baš tako. Unapred izgubljena. No to ne znači da se smelo od njih odustati, jer u tom slučaju bismo sami aminovali ono čemu se mnogi na pozicijama političke moći u ovoj zemlji nadaju, a to je da ni izbora više ne bude, ili da se pretvore u najobičniju formalnost. Pa ipak, neki ljudi su izlazili na megdan državnom projektu zvanom SNS i borili se onako kako su umeli, koliko su mogli i dokle su mogli. Jedni su to činili kandidujući se, drugi su izlazili da glasaju. Protiv državnog projekta koji jede svoje građane, a koji trku na 100 metara počinje na 66. metru koristeći nedozvoljene supstance, dok ostali trče s početka izgladneli i premlaćeni, trku sa preponama. Svačiji napor da se završi tiranija nad zdravim razumom i ljudskošću trebalo bi da bude pozdravljen. Stoga čudi zbog čega mnogi prestaju da budu svesni toga čim se izgubljena bitka… trka… završi.

Nema sumnje da je za demokratsku opoziciju nenormalna i neprirodna okolnost da se takmiči na nedemokratskim, nefer, unapred pripremljenim i od prebogatog pobednika kaparisanim izborima. Takav rizik sa sobom neminovno donosi neželjene reakcije i posledice koje, ako se ne mogu izdržati, preležati i pobediti, ne treba ni izazivati – dakle, ne izlaziti na takve izbore. Postoje dovoljno dobri argumenti i za izlazak na izbore i za izostanak sa istih, dok je protivnik stranka koja glasove kupuje novcem, ucenama i pretnjama. Međutim, ako je jedna odluka donesena, onda iza nje treba stati u punim kapacitetima, pripremljeno i organizovano, ali i biti spreman na podnošenje mučnine za koju smo svi znali da je vrlo izvesna. I znati kako je prevazići. S tim u vezi, ako se na beogradske izbore izašlo sa premisom da će najverovatnije biti izgubljeni, ali da predstavljaju polaznu tačku za okupljanje demokratske opozicije, što se i dogodilo formiranjem koalicije koja je ostvarila respektabilan rezultat u datim okolnostima, čudne su poruke neizvesnosti koje su usledile.

Konačno, šta će se dogoditi sa Demokratskom strankom? Uprkos svim zamerkama i velikoj odgovornosti, koje joj, bez ikakve sumnje, pripadaju kao najvećoj stranci pred uspon SNS-a, neshvatljivo je neumereno naslađivanje njenim izbornim neuspehom. Toj stranci pripadaju velike zasluge za to što je Srbija ipak jednom imala šansu, iako ona nije iskorišćena. Kao što čovek najbistrije vidi onda kada ostane potpuno sam, tako i Demokratska stranka sada, kada su od nje otišli verovatno svi koji su to želeli, planirali ili morali, ima dug period pred sobom da se ili oporavi, sama ili u okviru šireg demokratskog saveza koji predlaže Dragan Đilas, ili da se odjavi sa političke scene u Srbiji. Kakva god da joj bude sudbina, nema razloga da se u ovom trenutku bilo ko bavi Demokratskom strankom, osim nje same i onih koji su joj ostali lojalni. Srbija ima mnogo, mnogo veći problem koji joj jaše po grbači nego što je DS to ikada bio.

Davnih je dana rečeno da pobede imaju hiljadu očeva, dok je poraz uvek siroče.

(Autorski tekst objavljen na portalu Autonomija, mart 2018.)