Ko će da nas zaštiti od naprednjaka, verovatno je najpreče pitanje koje treba sebi da postavimo ovih dana. Po ugledu na predsednika države i stranke, koji je rekao da će sići s vlasti kad on bude hteo, a ne kada građani na izborima odluče da ga neko pobedi, naprednjaci su se ovih dana ogolili u svojoj bahatosti i bez sramote odlučili da svima pokažu pravo lice, a ono otkriva ulične kabadahije i siledžije.

Predsednika Levice Srbije Borka Stefanovića i aktiviste tog pokreta grupa od 20 naprednjaka pratila je ulicom, formirala zid oko njih i sprečavala građane da razgovaraju sa njima i preuzimaju materijal liste broj 11 na lokalnim izborima u Beogradu, koju predvodi kandidat za gradonačelnika Dragan Đilas. Gde je Slavica Đukić Dejanović kao vladin psihijatar iz unutrašnjih redova da proceni da li su ovi ljudi koji predstavljaju najveći oslonac vlasti– normalni? Bez svake šale, jer joj odavno nema mesta, naprednjaci su postali ozbiljna pretnja po bezbednost svih građana Srbije i taj će se problem, po svemu sudeći, samo uvećavati. Kome da se obratimo tim povodom? Da li će ministar Nebojša Stefanović nešto preduzeti i kada?

Napad na Stefanovića nije nikakvo iznenađenje. Naprotiv, ovo je već poznati modus operandi naprednjaka iz vrha države, koji onda i lokalni zgubidani koji su potpisali da će sve što treba obaviti za posao i sendvič, preuzimaju kako bi nad normalnim svetom, koji je ionako svakodnevna žrtva njihove bahatosti, samovolje i notornog bezobrazluka, vršili teror. Setimo se kako je baš gradonačelnik Beograda, treći na listi Srpske napredne stranke za izbore u Beogradu Siniša Mali, odgurivao novinarku koja je pokušala da mu postavi pitanje vezano za rušenje u Savamali. Ništa bolje Beograđani ne treba da očekuju ni od, prema nekim navodima medija, najveće favoritkinje za kandidata SNS-a za gradonačelnika Beograda, izvesne Irene Vujović, koja je već naučila sve što je potrebno kako biste bili istaknuti naprednjak. Naime, Vujovićeva je, koristeći se terminologijom koju naprednjaci najbolje poznaju, pokazala da je laka na jeziku kada je reč o pretnjama i teškim rečima. Drugim rečima, novi uličarski kabadahija iz redova SNS-a.

„Njihov program je: Izađi i pucaj! Pucaj Vučiću u glavu. Naš program je: Izađi i glasaj. Glasaj da radimo i gradimo“, euforičnim rečnikom nastupila je Vujovićeva, a prenosi najpoznatiji štampani medij za crtanje meta na telima Vučićevih političkih protivnika, Informer.

I dok je Stefanovića uhodila dvadesetočlana horda bezmudih naprednjačkih botova, Marko Bastać, nosilac liste „Šta radite bre“ obavestio je medije da će zbog fizičkog napada na njega, uskoro doneti odluku o daljim koracima te liste u kampanji. Naime, Bastaća je nepoznati počinilac udario u glavu i polio nepoznatom tečnošću po licu, zbog čega, kako kaže, sat i po vremena nije video ništa.

Posle svega što se dešava pred ove beogradske izbore, jasno je da su predstavnici SNS-a sada i neskrivene siledžije, agresivci koji su listom pretnja po našu bezbednost, te da mi sami moramo sebi da postavimo pitanje na koji način ćemo se zaštititi od napada naprednjačkih bandi, pošto od državnih organa sigurno nikakvu pomoć nećemo dobiti.

Ironije li, četvrta na listi SNS-a za izbore u Beogradu je Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće za žene, žrtve nasilja.

U Srbiji se sve može kada se ima puno para.

(Autorski tekst Igora Besermenjija objavljen na portalu Autonomija, februar 2018.)