Igor Besermenji na Petrovaradinskoj tvrđavi

Igor Besermenji

TEŠKA ODLUKA

Predsednik države nas je već mnogo puta upozorio da nas čekaju teška vremena, bolne odluke, da ćemo morati da budemo jaki, staloženi, ali da on veruje u nas. Pa, da li je došlo vreme da i mi počnemo da verujemo njemu?

LET

Prošlog leta sedeo sam u avionu na letu od Helsinkija do Londona, pored svog mentora i profesora sa Univerziteta u Birmingemu. Kad god bismo se sreli, zanimao se za situaciju u Srbiji i to ne čudi s obzirom na to da mu je kabinet bio kao ogroman orman pun knjiga koje su visile svuda oko stola koji se nalazio u centralnom delu kabineta. Mislio sam, kada sam ga prvi put video unutra, da je to neka mala biblioteka. Knjige su doslovce bile svuda oko nas i ništa se, osim knjiga, nije moglo videti. Bile su na policama, oko njih, ispred njih, iza njih. Možda su čak i bukvalno visile sa plafona, okačene za neke sprave, a zaigurno se sećam da ih je bilo i po podu. Ne sećam se da sam video bilo koji drugi predmet, izuzev knjige. Ako ga je i bilo, to mora da je bila samo moja sveska koju sam poneo. Delovalo je kao da bih mogao da zaronim, a možda sam sve vreme i bio uronjen, ko to sad više zna? Ne sećam se.

KUDA?

Novim Sadom se više ne može hodati, a da ne naletite na upozorenja da se ruše fasade. Ta su upozorenja o pretnjama s visina naša verzija bleštavih reklama njujorškog Tajms skvera. A ja stvarno ne razumem što uvek biramo jadniju i siromašniju varijantu? Kad ćemo mi malo da budemo glamurozni? Povodom toga ja imam samo tri pitanja. Prvo je kuda bismo mi trebali da hodamo, ako ne trotoarom koji se nalazi pod gradskim fasadama? Drugo je ima li više fasada u ovom gradu koje nisu opasne po život? I treće – ko odgovara ako fasada zaista nekog povredi, pošto izgleda samo o tome niko ne planira da nas inofrmiše? Zna li neko, bilo ko u ovom gradu, odgovore na ova tri prosta pitanja?

IZ CRKVE ME VIŠE NE ZOVU

Srpska pravoslavna crkva punom parom jaše. Koristi ljudsku dobrodušnost, strah, naivnost, neznanje. Proglasila je i nove svece (?!) Ja ne idem u crkvu, iako sam u istoj kršten kao beba i poslednji put su me zvali pre bezmalo 10 godina, kada su mi ponudili da obilazim fruškogorske manastire. Posle su me upoznavali fanovi drugih crkava, a i ja sam upoznavao njih, prilazili mi sa promotivnim materijalima, i samo mogu reći, da nemam ništa protiv, da im želim puno sreće. Da nije to moj fah. Do moje glave ne dopire to da se bića sa ovog sveta mogu izjašnjavati o tome ko je među nama svetac i kome se među nama treba moliti. Čak i ja, koji nikada u celosti nisam pročitao Bibliju, niti jednu drugu versku knjigu – niti ću, znam toliko o veri da razumem ovu pojavu kao opštu dekadenciju, najeklatantnije moguće odstupanje od onog što je suština vere u Boga, ako je u nekome ima. Ali, lepo kažu njihovi kalendari – molite se za one koji su na vlasti. Drugim rečima, molite se za one koji vam kroje likove svetaca. Molite se za crkve.

BIĆE SVE KAKO TREBA

Let je bio kratak, a dovoljno je trajao da se lepo ispričamo.

O Novom Sadu čitam iz knjige “Moje novosadske i druge godine”, velikog novosadskog gradonačelnika Jovana Dejanovića. Nigde ne piše da su tadašnji žitelji strepeli od smrtonosnih betonskih bombi sa visina. Mora da je to zato što su razumeli koliko tek fasade mogu da budu bolne i teške i da nema te glave koja bi bila dovoljno jaka i staložena da pretrpi taj udarac i poveruje kako je, ipak, sve u redu.

Crkve k’o crkve, rade svoj biznis i više me ne zovu, što ima smisla, jer nisam u taj biznis uložio. Fer igra. A ja im ne odlazim.

A naš predsednik k’o Aleksandar Vučić, opet nije rekao istinu. Neće biti ni tako bolno, a ni tako teško, kao što on tvrdi. Došlo je vreme da mu opet ne verujemo. I, da ga samo ostavimo na miru. Još od tinejdžerskih dana uzrečica mi je – Biće sve kako treba!

(Igor Besermenji, autorski tekst, maj 2018.)