Igor Besermenji na Petrovaradinskoj tvrđavi

Rođen je 18. oktobra 1990. godine u Novom Sadu, tadašnjoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, od majke Ljiljane Besermenji, kuhinjske radnice i spremačice i Ivana Besermenjija, konobara.

Odrastao je u Petrovaradinu, gde je i završio OŠ “Jovan Dučić”, a potom i Karlovačku gimnaziju u Sremskim Karlovcima, na smeru španski jezik.

Sa 16 godina prvi put je vodio jednu televizijsku emisiju, kada je sa grupom tinejdžera radio u emisiji Teen In.

Završio je osnovne i master studije političkih nauka na Fakultetu za evropske pravno-političke studije, kao i master studije javne uprave na Univerzitetu u Birmingemu u Velikoj Britaniji. Na Univerzitetu u Birmingemu studirao je kao dobitnik Čivning stipendije britanske vlade, u akademskoj godini 2016/2017.

Sa 19 godina počeo je da radi kao novinar i voditelj na RTV Panonija u emisiji političkog sadržaja “Bez cenzure”. U emisiji “Bez cenzure”, uradio je preko 100 intervjua sa političarima, predstavnicima medija, civilnog sektora i drugim poznatim ličnostima iz Srbije. Vodio je i druge emisije, poput jutarnjeg programa, emisije Kibic fenster, a bio je i prezenter i povremeni urednik Vojvođanskih vesti.

2012. napustio je televiziju i počeo da piše autorske tekstove za portal “Autonomija!” Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Tekstovi su objavljivani i u novinama “Danas” i “Novi magazin”, kao i na brojnim drugim internet portalima u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji. Od 2013. do 2016. godine bio je saradnik u nastavi na Fakultetu za evropske pravno-političke studije u Novom Sadu, na kojem je prethodno i studirao. U septembru 2016. godine odlazi na master studije javne uprave na Univerzitetu u Birmingemu, kao dobitnik Čivning stipendije britanske vlade. U februaru 2018. godine, počinje da vodi svoj sajt www.besermenji.com.

U prethodnim godinama često je bio gost u televizijskim i radio emisijama, gde je analizirao dešavanja u srpskoj politici. Bio je član Lige socijaldemokrata Vojvodine (2009 – 2015) i Levice Srbije (2016), ali je napustio obe političke stranke. U oktobru 2017. godine govorio je na tribini “Reči našeg vremena: totalitarizam-nacionalizam-ekstremizam-ksenofobija”, gde je vučićizam nazvao novim licem fašizma u Srbiji. Veliki je protivnik nacionalizma, a zalaže se za progresivne, liberalne i socijaldemokratske vrednosti.

Posle povratka iz Velike Britanije živi najčešće u Novom Sadu, bavi se pisanjem i sportom, a leto 2018. godine proveo je radeći kao perač suđa u Umagu, na hrvatskoj obali Jadranskog mora.